Afbeelding
Foto:

Texels Belang

De onderneming van deze week is een politieke partij. Texels Belang, lijst 1 op het stemformulier voor de gemeenteraadsverkiezing in de komende week, wil deze rubriek graag benutten om een paar standpunten voor het voetlicht te brengen. Dat doet de lokale partij bij monde van Amber de Boer, kapster van beroep en nummer 10 op de lijst. Via haar klantenkring is de 29-jarige Texelse goed op de hoogte van wat op het eiland leeft. Zowel onder de Texelaars als onder de vaste gasten, die door de jaren heen het een en ander hebben zien veranderen, maakt Amber duidelijk.

Ze vindt dat het tijd is voor een frisse blik op ons mooie eiland. Ook ziet ze dat de gemeente aan visie en efficiëntie heeft ontbroken in de afgelopen jaren. “Er wordt veel werk verzet, maar zonder goed te overdenken. Dat zorgt er niet alleen voor dat projecten langer duren, ze blijken achteraf ook veel meer geld te kosten dan berekend. Er zou een duidelijke langetermijnvisie moeten komen, waarin je aangeeft wat je in de komende vier of acht jaar zou willen doen en op welke manier.”

Gemotiveerde partij

Amber is bij Texels Belang lid van de steunfractie, die de raadsleden terzijde staat, en werd in het afgelopen jaar gevraagd zich beschikbaar te stellen voor de raad. Als kapster met een eigen salon op het vakantiepark De Krim spreekt ze veel mensen. Met haar brede belangstelling voor de gang van zaken op het eiland trok ze de aandacht van enkele partijleden. “Texels Belang is een partij die openstaat voor vernieuwing. We zijn allemaal gemotiveerd om als partij onze kennis en verhalen te bundelen en samen aan onze visie te werken. Ons motto is dan ook: 'Wees blij met hoe Texel is en verbeter waar nodig'. We willen duidelijk verder en zijn oplossingsgericht. Ik heb kennisgemaakt met een aantal leden en het voelde als een warm welkom."

Betaalbare woningen

"Wat er veranderd zou moeten worden? Er moet vanzelfsprekend meer worden gedaan om jonge mensen en gezinnen hier te houden. Zo zou er veel meer naar het gemiddelde inkomen van de jongere generatie op het eiland gekeken moeten worden bij het bouwen van woningen, voor een betaalbare huur. Wonen op Texel moet zo goed mogelijk in balans worden gebracht door een woningaanbod met gepaste woonvoorwaarden. Naast het passend vergroten van het woningaanbod, is het nodig om het wonen voor jongeren en personeel flexibeler te maken." Texels Belang vindt het ook belangrijk met jong en oud in gesprek te gaan over diverse onderwerpen, waarbij Texelaars hun stem aan de beleidsmakers moeten kunnen laten horen. Zo pleit Texels Belang ervoor dat wethouders een maandelijkse spreekmiddag houden en ziet het graag een wethouder voor Wonen en Ruimtelijke ordening in één portefeuille, om versneld te kunnen bouwen.

Speeltuinen kunnen wellicht duurzamer en anders worden ingericht. We hebben hier leuke, vernieuwende ideeën voor”

Toerisme en verkeersbewegingen

Ze was 21 toen ze haar kapsalon By Amber opende. Sindsdien zijn de ontwikkelingen hard gegaan op Texel. “Het toerisme heeft een enorme vlucht genomen. Dat is positief, want we verdienen daar ook voor een heel groot deel ons geld mee. Maar zo’n snelle groei brengt uitdagingen met zich mee. Het aantal fietsers, en dan vooral met elektrische fietsen en hondenkarren, is behoorlijk toegenomen en ze rijden met hoge snelheid over de smalle fietspaden. En dan de enorme aantallen auto’s! Er zijn steeds meer grote familiehuizen en luxueuze villa’s gebouwd, waar je met wel twaalf mensen in kunt verblijven. Die komen vaak niet allemaal tegelijk aan, waardoor bij zo’n huis een stuk of zeven auto’s voor de deur kunnen staan. Niet meer alleen in de zomer, maar het hele jaar door. De wegen en fietspaden zijn er niet op berekend. Daar wordt nu gelukkig heel hard aan gewerkt en knapt ontzettend op."

Verkeersbewegingen

Vanwege de vele verkeersbewegingen op het eiland, stelt Texels Belang digitale verkeersverwijzing voor, voor het snel vinden van een parkeerplaats voor auto en fiets. Daarnaast staat het ontwikkelen van een 'Texel To Go'-app op de planning, om het aantal autobewegingen terug te brengen, bijvoorbeeld vanuit de buitendorpen naar school. "Ook zou het wellicht een idee zijn als verhuurders van vakantievilla’s bij de bevestiging van de boeking de mensen vragen met zo weinig mogelijk auto’s naar het eiland te komen. Een beetje bewustwording kan veel verkeersbewegingen schelen. We willen graag een goede balans vinden in de groeiende toeristische sector en de leefbaarheid met behoud van de kernwaarden van Texel."

Jeugd in beweging

Amber woont haar leven lang in Den Burg. "Ik ben opgegroeid in omgeving van de Noordwester en waar nu de Zandkoog is, had je vroeger paardenland tot aan het Land van Pelgrim, waar ik als kind veel heb gespeeld. Je kon er heerlijk ravotten en boomhutten bouwen, er waren veel speeltuinen en je had er een moerasgebied waar je altijd natte sokken haalde. We waren daar met veel kinderen op de buurt en speelden altijd tot 's avonds laat buiten. We kenden toen geen urenlange Netflix-avonden en hadden geen mobiele telefoons die veel tijd innamen. Ik kijk met veel goede herinneringen terug op die tijd, waarin we altijd buiten te vinden waren en gun dat de nieuwe generatie kinderen ook. Onze partij zou graag meer openbare speeltuinen zien, die ervoor kunnen zorgen dat de onderlinge band van de Texelse jeugd versterkt en bijdragen aan meer en gezonder bewegen. Speeltuinen kunnen wellicht duurzamer en anders ingericht worden, zodat het voor de allerkleinsten en voor de ietwat oudere jeugd leuk is. We hebben hier vernieuwende en leuke ideeën voor. En dan de ijsbaan; die zou volgens ons zijn huidige groene status moeten behouden. De veertig ingetekende parkeerplaatsen voor het Cultuurcentrum vinden we daarom voldoende. Een mooi en functioneel groen park voor jong en oud zal bijdragen aan ons leefplezier en onze gemeenschap."

Zie voor meer informatie www.texelsbelang.nl.

Tekst en foto: Henk Cornelissen