8 maart Vrouwendag: lezing Gouden Vrouwen

Komende dinsdag is het 8 maart en dan is het Internationale Vrouwendag. Daarom geeft KopGroep Bibliotheken die avond om 19.30 uur online een kunstlezing, getiteld Gouden Vrouwen. Wouter Maas vertelt daarin over de rol van vrouwen in de kunstgeschiedenis. 

Op 8 maart 2021 werd door het Rijksmuseum bekendgemaakt dat werken van zeventiende-eeuwse vrouwelijke kunstenaars ten toon zouden worden gesteld in de eregalerij. Schilderijen van Judith Leyster, Gesina ter Borch en Rachel Ruysch zijn nu te bewonderen tussen werk van 47 mannen. Het werd tijd, want de rol van de vrouw in de kunstgeschiedenis is groter dan tot nu toe is belicht.

Herwaardering

De diverse rollen zien we overal terug in de kunstgeschiedenis. Naast het maken waren zij verzamelaars, opdrachtgevers en hielpen zij in het familiebedrijf. In de lezing van Maas speelt de vrouw daarom de hoofdrol. Deelnemers volgen de lezing thuis via het makkelijk te gebruiken programma Zoom. Ze zien alle afbeeldingen en horen de spreker praten. Bovendien bestaat de mogelijkheid om hem vragen te stellen. Kaarten zijn voor 5 euro te koop via de website www.kopgroepbibliotheken.nl.