Afbeelding
Foto:

Extreem weer heeft gevolgen voor het waddengebied

Meer hoosbuien afgewisseld met langere perioden van droogte hebben gevolgen voor de landbouw, het drinkwater en ook voor de ecologie in het waddengebied. Dit blijkt uit een overzicht van de Waddenacademie, die voor het waddengebied belangrijke ontwikkelingen rond klimaatverandering op een rij heeft gezet. 

Langdurige droogte heeft effect op de drinkwatervoorziening, vooral op de eilanden, en verhoogt de kans op verzilting voor de agrarische sector. Voor de Waddenzee leidt de sterkere afwisseling in de aanvoer van zoetwater tot een grotere variatie in het zoutgehalte en de stromingspatronen van het water, alsook in de verspreiding van slib.

Zuidelijke soorten

Naast de grilliger neerslag zorgt warmer water voor meer zuidelijke soorten in de Waddenzee. Daarnaast is het op basis van bestaande modellen en huidige inzichten denkbaar dat al rond 2030 in het kombergingsgebied van het Vlie (westelijke Waddenzee) de zeespiegel sneller zal stijgen dan de wadplaten groeien. Al met al zorgt klimaatverandering voor grote uitdagingen voor mens en natuur in het Waddengebied.

Factsheet

Dit is allemaal te lezen in de factsheet 'Klimaatverandering in Nederland - Feiten, trends en ontwikkelingen die relevant zijn voor het Waddengebied', gebaseerd op twee recente rapporten van het Internatonale Panel voor Klimaatverandering (IPCC) en de KNMI. De factsheet is te downloaden via de website van de Waddenacademie.