Texelfonds ondersteunt recordaantal projecten

Dat de samenleving na de coronacrisis weer in beweging komt, merkt ook het bestuur van het Texelfonds. Voor februari werden zeven aanvragen ingediend en gehonoreerd, een record in de zeventienjarige geschiedenis van het gemeenschapsfonds.

Sportstichting Texel krijgt € 5.700 voor vier projecten die het sporten en bewegen in de buitenlucht moeten stimuleren. Vooral het in ere herstellen van de trimbaan in het bos spreekt het bestuur bijzonder aan. De initiatiefnemers richten zich op een brede groep, maar vooral op jongeren, senioren en kwetsbare groepen. Naar Gymnastiekvereniging Texel gaat € 3.500 voor de aanschaf van apparatuur voor de jaarlijkse oliebollenactie. De vereniging bakt en verkoopt in de aanloop naar 31 december ieder jaar oliebollen. Met de opbrengst worden nieuwe toestellen gekocht en bovendien kan zo de contributie voor de 300 jeugdleden laag worden gehouden.

Ooggetuigen en Taalhuis

Het project Ooggetuigen van Texel Cultuureiland kan € 5.000 tegemoet zien. In dit project, bedacht door fotograaf des vaderlands Ahmet Polat, spelen leerlingen van OSG De Hogeberg situaties uit de Tweede Wereldoorlog na. Gedacht wordt verder aan een expositie, lezingen en een opvoering van de opera De Opstand van de Georgiërs. De openbare bibliotheek krijgt € 1.005 voor de aanschaf van boeken voor Taalhuis Texel. Dit dient Nederlanders die niet goed kunnen lezen en schrijven en nieuwe Nederlanders die de taal willen leren.

Jeu-de-boules en mantelzorg

Jeu-de-boulesclub De Hof krijgt € 5.000 voor de aanleg van drie banen bij het dorpshuis in De Koog. De club wil vijftigplussers in beweging brengen en het sociaal samenzijn in De Koog bevorderen. Texels Welzijn krijgt € 890 voor de cursus 'Mantelzorg ontlast', gericht op het verwerven van inzicht en kennis en de uitwisseling van ervaringen.

Drainage De Tuunen

Naar Buurtskap De Tuunen gaat € 1.180 voor de drainage van de gemeenschappelijke tuinen en het sport- en speelveld. Bij de aanleg bleek dat een ondoordringbare laag in de bodem de afvoer van regenwater ernstig belemmert.