Lokaas


Zo, dat zal ze leren! Op voorspraak van Nederland mag Rusland niet meedoen aan het Eurovisie Songfestival dat vanaf 10 mei wordt gehouden in Turijn. Wegens grensoverschrijdend gedrag. Als dat geen harde sanctie is, weet ik het niet meer. En het scheelt natuurlijk een concurrent voor onze eigen S10. Zij gaat in het Nederlands zingen. Vanaf vandaag is dat lied te beluisteren. Oordeelt u zelf. Wie we volgend jaar gaan afvaardigen is al bekendgemaakt. Dat wordt Spuit 11.

Ook op lokaal niveau wordt er volop gezongen. Na een gedwongen winterslaap van twee jaar, bruist het Texelse verenigingsleven weer als vanouds. Bijna. De breipennen toveren de mooiste geitenwollen sokken op tafel. De zangkoren hebben ruimschoots de tijd gehad de keeltjes te smeren. Er wordt weer gesjoeld, geklaverjast, gesoost. De darters gooien rozen bij het leven. Toneelverenigingen zijn druk aan het repeteren. Volksdansen, biljarten, gymnastiek, handwerken, schilderen, tafeltennis. Noem maar op. En over twee weken de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij de dorpshuizen kunnen rekenen op een massale opkomst. Leve de democratie. Alleen jammer dat de zomertijd eraan staat te komen, want veel activiteiten gedijen beter in de winter. Maar ja, je kunt niet alles hebben.

Annie geeft u hierbij een tip om de keus voor een kandidaat voor de nieuwe gemeenteraad te vergemakkelijken. U kunt kiezen uit zeven partijen die strijden om vijftien stoeltjes. Die partijen komen op de proppen met maar liefst 106 kandidaten. Nu staan er een paar voor spek en bonen bij. Die zijn te jong, te oud of te stout. Maar van die 106 kandidaten zijn er 75 (oftewel 71%) van het mannelijk geslacht. Die vallen natuurlijk af. Dan houden we slechts 31 vrouwen (29%) over. Dat scheelt. Want uiteraard gaan we op een vrouw stemmen. Als ze tenminste op een verkiesbare plaats staan. Want anders gaat uw stem alsnog in vijf van de zeven gevallen naar de lijsttrekkende heer. Dan worden de dames in feite gebruikt als lokaas. En dat pikken ze niet langer. Maar hoe dan ook: ga stemmen. Elke stem telt. Stem, of zwijg voor altijd!

Terug naar de dorpshuizen. Hoewel alles weer is opgestart, is het niet zo dat rozengeur en maneschijn overheerst. Twee jaar stilstand heeft zo zijn tol geĆ«ist. De loop is eruit. Het kost veel moeite om de leden weer te mobiliseren. En het lijkt wel of de interessegebieden verschoven zijn. Het is belangrijk daarop in te spelen. In maar liefst drie dorpshuizen zijn nu nieuwe beheerders aangesteld. Zij kunnen een belangrijke impuls geven aan nieuwe activiteiten. 

Paaldansen in plaats van volksdansen. Koersbal wordt paintballen. De bestuurskamer wordt een escaperoom. Visserskoor wordt popkoor. Musical in plaats van toneel. Niet breien maar netwerken. Soos wordt debatclub. Texel bruist!