Bakker Timmer

Bakker Timmer bestaat al meer dan 75 jaar. Een indrukwekkend jubileum dat zeker nog gevierd gaat worden dit jaar! Niels Kossen en zijn nicht Bea Timmer, staan er sinds een aantal jaar aan het roer en kijken terug op de rijke geschiedenis van het bedrijf. Een bijzonderheid die genoemd mag worden, is het afscheid van Ronald Kramer, die ruim 42 jaar bij het bedrijf heeft gewerkt. Hij kijkt terug op zijn jaren bij Bakker Timmer, en vertelt over zijn nieuwe stap naar de overkant.

Niels vertelt: "Mijn opa heeft in 1947 het bedrijf opgestart. Er waren toen achtentwintig bakkers op het eiland, dus bij de bank zeiden ze: ‘zou je dat nou wel doen?' Dat aantal werd heel gauw minder, en nu zijn wij nog de enige op het eiland die zelf bakken. Onze ouders hebben wat zij hebben opgebouwd, voortgezet en uitgebreid. Toen het toerisme op stoom begon te komen eind jaren zestig, zijn onze ouders begonnen met de tearooms. Dat bleek een gouden greep, het begin was moeizaam, maar als je nu naar ons bedrijf kijkt, komt een groot deel van onze omzet er vandaan.” Eind jaren negentig kwam Bea in het bedrijf. Zij riep al vanaf haar twaalfde dat ze bakker wilde worden, deed het goed op school en ging naar de hogere hotelschool. Op haar 23e besloot ze toch om de bakkersopleiding te volgen, en werkte daarna bij een aantal bakkers aan de overkant. Daarna besloot ze in het familiebedrijf te stappen. In 2003 kwam Niels daarbij. "Ik dacht dat het niets voor mij was. In je jeugd zie je natuurlijk wel nadelen van het werk. Maar toen mijn vader wat rustiger aan wilde doen, en wij juist de bakkerij in Oudeschild over konden nemen, dacht ik: ‘misschien is dit dan het moment'.”

Zelfbediening

"Hetzelfde jaar dat ik in het bedrijf kwam, zijn we begonnen met zelfbediening. We merkten dat de mensen vonden dat ze lang moesten wachten. Het bleek ook dat ze steeds meer gewend raakten aan zelfbedieningssystemen.” Het is ook een teken van de tijd, vindt Niels, dat mensen minder de tijd voor iets nemen. "De toeristen komen tegenwoordig vaker in het jaar naar het eiland en zijn er dan minder lang. Maar ze willen dan evengoed nog van alles doen. De gasten raken eraan gewend dat alles sneller gaat en daarin moet je als ondernemer meegaan. Bij ons zitten de klanten gemiddeld slechts twintig minuten. Zij vinden het lekker snel en gemakkelijk en wij kunnen de pieken in de drukte beter opvangen.”

Bedrijf besturen

"Wij hebben de verdeling omgedraaid. Meestal staat de man in de bakkerij, en regelt de vrouw alles rondom de winkel. Maar bij ons is dat precies andersom. Als we bij bijeenkomsten komen van de bakkersgilde, vragen de bakkersvrouwen Bea van alles over de winkel. En komen de bakkers meteen naar mij toe met allerlei vragen over het bakken. Soms levert dat hilarische situaties op. Mensen vragen wel eens wat ik nou eigenlijk doe de hele dag, en eerlijk gezegd kom ik vrij weinig in over de vloer in de bakkerij. Het werk dat ik doe, zou je kunnen zien, als constant brandjes blussen. Er gebeurt altijd wel iets, met vijf winkels. Dat is heel anders dan wanneer je een kleine bakkerij hebt, waar je echt in de winkel staat.”

Uitbreidingen

"De tearooms hebben steeds belangrijker aandeel in ons bedrijf. We hebben inmiddels vijf winkels, waarvan vier met tearoom. Toen we begonnen hadden we drie winkels, alleen de winkels in Den Burg en degene in de Koog. Toen dat goed stond en beheersbaar was, konden we verder ontwikkelen. En dat hebben we ook gedaan in Oudeschild en De Cocksdorp. We hadden altijd het idee om in De Cocksdorp ook een winkel te beginnen, omdat daar toch veel toeristen zitten. Dat hebben we uiteindelijk in 2017 ook gedaan. De lunchroom loopt daar goed, maar het lijkt wel dat het staat en valt met mooi weer. Als het regent gaan mensen niet zo snel naar De Cocksdorp, er is daar nog niet zo veel te doen als in de andere dorpen.”

Afscheid van Ronald

Werknemers zijn een onmisbaar onderdeel van het bedrijf. Het is dan ook niet gek om er even bij stil te staan als er iemand, na 42 jaar dienst, vertrekt! Ronald is een geboren Texelaar en begon op zijn zestiende bij Bakker Timmer. Hij begon bij het brood en de koek, dat heeft hij negen jaar gedaan. Toen stopte de banketbakker, en dat werk wilde hij wel proberen: "En dat ging eigenlijk heel aardig”, lacht Ronald, die het werk sindsdien op zich heeft genomen. "Wat ik het leukst vind aan het werk? Gewoon een lekkere dag, flink gebak draaien. Dat je kunt zeggen, ik heb duizenden stuk gebak gemaakt op een dag. Dat is fijn. En het is leuk om bruidstaarten te maken. Het is dan fijn dat je er de tijd voor hebt, en niet dat het even tussendoor moet. Het is vooral leuk als je achteraf dan een compliment krijgt, dat het mooi was en dat ze er blij mee waren. Verder vind ik het ook leuk als je een jonge collega hebt die je vooruit kan helpen. En nu ik ga stoppen, moet ik het wel aan de jongeren overlaten om het werk op te pakken.”

Nieuwe start

Ronald stopt begin maart bij de bakkerij, en verhuist een paar dagen later naar Friesland. "Texel is steeds drukker aan het worden, en het werk in de bakkerij ook. Daarom ben ik eens gaan denken, en rondkijken naar wat ik zou willen. Mijn zoon woont met zijn gezin in Friesland en zodoende zijn we daar iets tegengekomen. Het is daar zoals het hier veertig jaar geleden was. De sfeer is er gemoedelijk en het is daar rustiger.” Waar hij naar uitkijkt? "Ik heb sinds mijn viertiende nog geen zomer vrij gehad, dus daar kijk ik wel naar uit. Ik denk dat ik wel een paar dagen wil gaan werken. Maar wat ik ga doen weet ik nog niet. Ik ga in ieder geval geen wekker meer zetten om vier uur 's nachts. Ik vind het bakkerswerk prachtig, en ik houd er nog steeds van om een mooie taart of mooi gebak te maken. Maar het vroege opstaan ga ik niet missen.” Of hij Texel en de bakkerij gaat missen? "Met een uurtje in de auto ben je bij de boot. Mijn dochter woont hier, en mijn ouders wonen hier. Dus ik zal er gerust nog vaak genoeg zijn. Als ik iets ga missen in de bakkerij, dan bel ik wel, en kom ik graag nog eens een dagje helpen.”

Bakker Timmer

Hogerstraat 4, Den Burg

T: (0222) 312420

Weverstraat 90, Den Burg

T: (0222) 312032

Dorpsstraat 90, De Koog

T: (0222) 317563

Kikkertstraat 7, De Cocksdorp

T: (0222) 760031

Tekst en foto's: Elisabeth Waverijn