Afbeelding
Foto:

Uiterlijke verschillen

De recente stormen hebben behoorlijk wat zeevogels in de problemen gebracht. Dat merkten wij ook in de opvang: we kregen twintig zeekoeten, vier noordse stormvogels en een papegaaiduiker binnen. De zeekoeten in de opvang zien er niet allemaal hetzelfde uit. Dat komt onder andere omdat we op de grens tussen de winter en het voorjaar zitten.

Zeekoeten zijn wit met zwarte vogels met donkere ogen en een lange, donkere snavel. In de winter hebben zeekoeten witte wangen en een zwarte streep vanaf het oog. Op dit moment heeft een deel van de vogels zijn winterkleed al verruild voor een zomerkleed. In zomerkleed is de hele kop zwart. Er bestaat ook een gebrilde variant van deze soort, die een wit rondje om de ogen heeft en een lijntje vanaf het oog naar achteren. Heel fraai! Van deze variant hebben we één exemplaar in de opvang.

Zoek de verschillen

Op de foto zitten drie zeekoeten bij elkaar, die er best verschillend uitzien. Vooraan zie je de gebrilde variant in zomerkleed, in het midden de gewone in zomerkleed en achteraan eentje in winterkleed. Heel leuk om ze zo naast elkaar te zien zitten!

Zeevogels

Zeekoeten zijn echte zeevogels die normaal nooit in Nederland aan land komen. De enige tijd van het jaar dat ze niet voltijds op zee zijn, is in de broedperiode. Dan zitten ze in grote kolonies op rotskusten en kliffen bij onder andere Groot Brittannië. Zie je een zeekoet op ons strand, dan is er altijd iets met hem aan de hand. Hij kan bijvoorbeeld olie of andere vervuiling op zijn veren hebben gekregen of extreem mager en verzwakt zijn. Dat laatste was het geval met de zeekoeten die nu bij ons in de opvang zitten. Zeekoeten kunnen wel wat wind hebben, maar als ze net niet helemaal fit zijn en er komt zo’n zware storm, dan kan het teveel worden.

Pinguïn-look-alike

Zeekoeten worden nog wel eens aangezien voor pinguïns. En toegegeven: ze hebben er echt wel wat van weg met hun zwart-witte pakje. Als ze op een rots staan, staan ze net zo parmantig rechtop als een pinguïn. En net als een pinguïn krijgen ze maar 1 ei, die ze staand uitbroeden. Maar pinguïns komen uitsluitend voor op het zuidelijk halfrond en ze kunnen niet vliegen, twee eigenschappen die niet voor zeekoeten gelden. Ze zijn trouwens niet eens familie van elkaar: zeekoeten horen tot de familie van de alken. Maar mooi zijn ze wel! Kom jij binnenkort de zeekoeten in de opvang bekijken?

Afbeelding