Stefan Hooijschuur (links) en Myren Helleman, medewerkers van Van der Linde in De Koog
Stefan Hooijschuur (links) en Myren Helleman, medewerkers van Van der Linde in De Koog Foto: Henk Cornelissen

Handen uit de mouwen en teamwerk bij Van der Linde

Van der Linde Fietsen heeft meerdere vestigingen op het eiland. Niet alleen worden er fietsen en andersoortige tweewielers verkocht, onderhouden en gerepareerd. Het is ook nog eens een groot fietsenverhuurbedrijf. Daarnaast heeft het bedrijf Bikedeals opgezet, een fysiek en online-concept waarmee jong-gebruikte tweewielers worden afgezet tot over onze landsgrenzen. En er is speciale software voor een verhuursysteem ontwikkeld. Er is voor veel mensen werk en er zijn meerdere vacatures in verschillende disciplines; het hele jaar door, dus ook voor vakantiekrachten.

“Je moet de handen uit de mouwen willen steken, in teamverband willen werken en klantgericht zijn”, aldus Martijn van der Linde, medeverantwoordelijk voor de operationele kant van het bedrijf en specialist in automatisering. “In de zomer is het hier hard werken. We hebben een vrij jong team, maar ons maakt het niet uit of je 18 of 45 bent. Een geleerde hoef je hier niet te zijn; het gaat er vooral om dat je handig bent of wilt worden. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen hier een kans krijgen. We hebben hier bijvoorbeeld vier statushouders, van wie drie nog onder begeleiding werken en één inmiddels is doorgestroomd naar de werkplaats.”

Verhuur en transport

Van der Linde heeft vestigingen in Den Burg, De Koog en De Cocksdorp. In De Koog is er ook een tankstation aan verbonden. Stefan Hooijschuur (31) en Myren Helleman (27) behoren tot degenen die het filiaal in De Koog draaiende houden. Daar ligt de nadruk op de verhuur en het transport. Het werk is veelzijdig, maken zij duidelijk. Voor de verhuur zijn sociale vaardigheden van belang. “Als je een fiets verhuurt, willen de mensen ook graag weten waar ze naartoe kunnen gaan. Dan is het leuk dat je enthousiast over Texel en zijn attracties en activiteiten kunt vertellen. Maar ook mensen die van sleutelen houden zijn welkom”, zegt Stefan. Hij kwam ruim een jaar geleden bij Van der Linde terecht, nadat zijn familie het horecabedrijf ’t Bikkelement had verkocht. Myren is er anderhalf jaar in dienst; ook hij komt uit een familiebedrijf dat in andere handen is overgegaan: EP Voordeelland in Oudeschild. Hij werkte in zijn tienerjaren als vakantiekracht bij Van der Linde en is, zoals hij zelf zegt, op het oude nest teruggekeerd. Hoe ze het vinden bij Van der Linde? “Het is een groot en gezellig team, waarin je elkaar gemakkelijk aanspreekt en de medewerkers elkaar graag helpen.”

Nieuwe technologie

De ontwikkelingen gaan snel in deze branche, vooral met de elektrisch aangedreven tweewielers. “Om die te kunnen bijhouden worden regelmatig cursussen gegeven en Van der Linde maakt het ons ook mogelijk die te volgen. Als je er aardigheid in hebt, kun je jezelf hier goed ontwikkelen. Je kunt hier heel veel kanten op”, aldus Stefan en Myren. Een fiets, bakfiets of scooter gaat doorgaans twee tot drie jaar mee in het bedrijf. Daarna gaan ze in de verkoop via Bikedeals. Ze zijn dan nog in zeer goede staat, maar we willen onze verhuurvloot kwalitatief op een hoog niveau houden. Daarbij horen elk jaar de nieuwste modellen, waarna de jong-gebruikte een tweede leven ergens anders krijgen. Van der Linde heeft zelf dit concept van hergebruik ontwikkeld. De jong-gebruikte merkfietsen gaan door heel Nederland en zelfs naar België en Duitsland. We hebben dus een gesloten systeem. Fietsen die uit de verhuur komen, kunnen nog heel lang mee en vinden via Bikedeals hun weg naar de particuliere en de zakelijke markt. Wij voldoen aan de eisen die daarvoor door Bovag zijn geformuleerd.”

Hollen of stilstaan

Hoe ziet een dag bij Van der Linde eruit? “Op een zomerse dag is het hollen of stilstaan. 's Morgens is het druk in de verhuur. Rond de middag is iedereen wel op pad met zijn fiets of scooter en gaan wij aan de slag met het onderhoud, de reparaties en het aanleggen van de voorraad jong-gebruikte fietsen. Overigens hebben we ook een dependance op de jachthaven in Oudeschild. Daar zoeken we ook nog iemand voor. Een heel leuke plek om te werken. Mensen die met een boot binnen zijn gekomen, beginnen al gauw een praatje. Het is dan wel handig dat je Duits spreekt. Dat wordt altijd erg op prijs gesteld.”

Gegadigden kunnen zich aanmelden bij Martijn van der Linde, E: martijn@vanderlindetexel.nl. Zie voor meer informatie over het bedrijf en zijn mogelijkheden www.vanderlindetexel.nl.

Tekst en foto: Henk Cornelissen