Afbeelding
Foto: Elisabeth Waverijn

Hospita Texel vist in nieuwe vijver

“Met het idee liep ik al een paar jaar rond en het werd steeds meer actueel”, vertelt Maarten Koorn over het nieuwe bedrijf Hospita Texel, dat hij samen met zijn partner Marja den Otter is begonnen. “Er is een enorm tekort aan tijdelijke huisvesting voor personeel. Per 1 november is mijn vorige bedrijf Texelse Media in andere handen overgegaan en daardoor heb ik de handen wat meer vrij om ermee aan de slag te kunnen gaan. We gaan er nu werk van maken en het is ook hoog tijd dat aan het huisvestingsprobleem iets wordt gedaan.”

Hospita Texel fungeert als bemiddelaar. Enerzijds zijn er de ondernemers die woonruimte zoeken voor hun medewerkers. Anderzijds huiseigenaren die één of meer kamers willen verhuren. “Wij zijn de huurder, die onderverhuren aan de werkgever voor een medewerker. Je kunt een bed voor maximaal acht maanden verhuren aan dezelfde persoon, anders treedt de huurbeschermingswet in werking. Dus als iemand een jaarcontract heeft, moet hij of zij na acht maanden naar een kamer in een andere woning; ook daarin kunnen we voorzien. Zo ontzorgen wij de werkgever.”


Nijpend tekort

Het tekort aan woonruimte is nijpend op Texel. Niet alleen voor jonge Texelaars, die het ouderlijk huis willen verlaten, ook voor wie op het eiland komen werken. “Er zijn eind jaren zeventig veel grote huizen gebouwd, met extra kamers, om ook logies met ontbijt – tegenwoordig bed & breakfast – aan te kunnen bieden. Daar kon je zelfs hypotheek voor krijgen. Maar er wordt steeds meer kwaliteit gevraagd door toeristen, die geen genoegen meer nemen met een kamer in een woning. Daar komt bij dat tegenwoordig aan een B&B strengere eisen worden gesteld. Dat geeft minder toeristisch verkeer in deze woningen en wij kunnen daarvoor uitkomst bieden. Ook aan mensen van wie de kinderen het huis uit zijn, waardoor ze kamers over hebben. Het is voor hen vaak te duur, de kamers aan te passen voor de toeristische markt. Dan is dit een goed alternatief.”


'Een uitkomst voor wie eerder toeristische kamers verhuurde en nu niet meer voldoet aan de nieuwe regels van de gemeente'

Sterrenstelsel

Hoe gaat het in zijn werk voor de mogelijke verhuurder? “Wij komen op bezoek met een intakeformulier en bekijken de kamer. Voor de waardering hebben we een sterrensysteem, variërend van één tot drie sterren. Eén ster is basis, zeg maar voldoende. Drie sterren is het maximum. Dan heb je een eigen keuken en sanitair, eigen wifi en een parkeerplaats. Met twee sterren zit je daartussenin. Als de kamer is goedgekeurd, is het minimumtarief 300 euro per bed per maand. Daarbij ontvangt de hospita bij de eerste afrekening een eenmalige ‘start fee’ van 150 euro. Hopelijk trekken we daarmee de twijfelaars over de streep. Die inkomsten moet je opgeven, maar je hebt, onder een aantal voorwaarden, een belastingvrije voet van 5.711 euro per jaar.” Een werkgever betaalt, los van de huur, een ‘start fee’ van 500 euro. “Eenmalig, het maakt dus niet uit of je één of tien jaar van onze diensten gebruikmaakt.”


Geen beperkingen

Koorn weet de gemeente aan zijn zijde met dit nieuwe initiatief. “Ik heb een gesprek gehad met wethouder Hennie Huisman en een ambtenaar van de afdeling Wonen en zij juichen het van harte toe.” Er is geen sprake van ‘bed en breakfast’ of ‘logies met ontbijt’, wat betekent dat de gemeente hiervoor geen beperkende maatregelen hanteert en dat er geen toeristenbelasting wordt opgelegd. “Het is geen toeristische verhuur, dus valt dit niet onder de beddenregeling. Het kan een uitkomst zijn voor wie eerder toeristische kamers verhuurde en nu niet meer voldoet aan de nieuwe regels van de gemeente.”


Sociale controle

Maarten en Marja zien nog een bijkomend voordeel aan deze nieuwe dienstverlening. “Als je zestien, zeventien jaar bent en van de overkant komt, is het voor je ouders wel fijn dat er iemand is die een beetje op je let. Dat is toch prettiger dan dat je met een groep jongeren in een container of ‘tiny house’ wordt gestopt, zonder toezicht. Dan is een beetje sociale controle wel fijn. En voor een alleenwonende, oudere verhuurder helpt het wellicht tegen de eenzaamheid. Zij kunnen met de gebruiker van de kamer afspraken maken over het eten of de was. Mocht iemand meerdere kamers willen verhuren, dan zullen we erop toezien dat er geen overlast ontstaat. Bijvoorbeeld doordat er laat in de nacht drie jongeren binnenkomen vanuit een horecabedrijf. Dan komen de gebruikers van de kamers uit verschillende branches. Er zullen ook duidelijke afspraken worden gemaakt over het gedrag en daar wordt een waarschuwingssysteem aan gekoppeld. Wie daar lak aan heeft gaat uit het bestand.”


Nieuw voor Nederland

Het is een nieuw initiatief, niet alleen voor Texel maar ook voor Nederland. “Er zijn natuurlijk nog altijd veel hospita’s in Nederland, maar in 99 van de 100 gevallen verhuren zij kamers aan studenten. In dit geval gaat het om personeel van bedrijven, die onder een andere wet vallen als het om huisvesting gaat. Daarvoor lagen geen standaardcontracten klaar, merkten we toen we de zaak met een jurist voorbereidden. Dit wordt nog nergens gedaan op deze manier.”


Een eerste publicatie, vorige week in deze krant, leverde Koorn al aardig wat reacties op. “Er zijn werkgevers die morgen al een kamer zouden willen. Die vragen ons wanneer we gaan beginnen. Het wordt voor hen mogelijk breder te zoeken naar personeel, ook van de overkant. Dan is het prachtig dat je exclusieve huisvesting kunt aanbieden.”


Bent u, als werkgever of mogelijke hospita, geïnteresseerd geraakt? Meld u dan aan op www.hospitatexel.nl!



Hospita Texel

Binnenburg 11, Den Burg

T: 06-21570058

I: www.hospitatexel.nl


Tekst: Henk Cornelissen, foto: Elisabeth Waverijn