Wormvormig aanhangsel
Wormvormig aanhangsel Foto:

Kaas

Hoe kun je ervoor zorgen dat een mooi plan ook daadwerkelijk tot uitvoer komt? Het antwoord op die vraag bracht de zakelijk dienstverleners Robin Konijn en Louise van der Sluis in het afgelopen jaar samen. Beiden hebben een eigen bedrijf, maar begeleiden gezamenlijk subsidieaanvragen van projecten die op en rond Texel een maatschappelijk doel dienen. Robin (links op de foto) is van huis uit accountant en heeft een brede kennis van de financiële en organisatorische zaken die komen kijken bij runnen van een bedrijf of het uitvoeren van een project. Zijn kennis en ervaring vent hij uit in het bedrijf helder & scherp. Louise (rechts) heeft een achtergrond in de journalistiek en werkt sinds 2007 zelfstandig onder de naam Tekstbureau Texel. Ze houdt zich voornamelijk bezig met tekstschrijven, communicatiestrategieën en marketingadvies.

Beiden komen oorspronkelijk uit Den Helder, maar zijn al lange tijd op Texel gevestigd. Robin kwam in 1991 naar het eiland als accountant. Binnen korte tijd was hij ook bestuurlijk actief, onder meer in het Texels Verbond van Ondernemers en later in het Texels Ondernemersplatform (TOP). Tegenwoordig is hij interim-voorzitter van Winkelhart Den Burg. Sinds 2014 heeft Robin zijn werkterrein verlegd en richt hij zich met helder & scherp vooral op de financiële en organisatorische begeleiding van bedrijven. Hij staat ondernemers en organisaties bij die voor belangrijke beslissingen staan en weet goed de weg te vinden in het woud van subsidieverstrekkers.

Texel verder brengen

Ik ben commercieel en maatschappelijk actief, met de bedoeling Texel verder te brengen. Je begint een onderneming niet in de eerste plaats om geld te verdienen. Je wilt iets bereiken of creëren. Als je een hotel begint, bijvoorbeeld, is de essentie dat je gasten wilt verwelkomen. Uiteindelijk moet je er natuurlijk wel van kunnen leven en daar kan ik bij helpen. Ik heb veel ervaring met ondernemers, als ondernemer en als bestuurder en heb zo de nodige levenslessen gehad, waardoor ik mensen kan stimuleren bij het zetten van nieuwe stappen, maar ook voor valkuilen kan behoeden. Wordt een klein bedrijf groter, dan moet er andere huisvesting worden gevonden en personeel worden aangenomen. Daar komt ook nogal wat bij kijken. Bijvoorbeeld een bedrijfsovername begint niet bij de bank of de notaris; daar gaat een heel proces aan vooraf. Ik vervul een klankbordfunctie, stel vragen, reik mogelijkheden aan. Als we dan een paar uur met elkaar hebben gezeten, ben je vaak al een heel stuk verder. Uiteindelijk is het de ondernemer zelf, die de beslissing neemt.”

Plan moet verkocht

“Ik ben van de getallen en de structuur, Louise is goed in het schrijven van wervende teksten voor subsidieverleners”, legt Robin uit. Louise werkte op Texel voor Dral Media en de Texelse Courant, voordat zij haar Tekstbureau Texel begon. Ze is actief als SEO-schrijver voor onder meer Webjongens en is een van de vaste tekstschrijvers van Zilt & Zakelijk. “Dingen waar je niet goed in bent, moet je uitbesteden of goed organiseren. Je hebt niets aan een website met een tekst die ontoegankelijk is of taalfouten bevat. Het is de eerste indruk die mensen van je krijgen. En dan is een website nog maar het begin; die moet ook nog gepromoot worden, anders gaan de mensen er niet naartoe.” In 2018/19 maakte ze een uitstapje naar SnelStart, het snelgroeiende softwarebedrijf in Oosterend. “Daar was ik manager van de afdeling marketing en communicatie. In plaats van te vergaderen ben ik liever rechtstreeks in contact met opdrachtgevers. Ik help graag mensen verder en dat gaat me beter af als ik zelfstandig werk. Ik ontzorg mijn opdrachtgevers. Ik regel graag dingen en voor mijn opdrachtgevers is het juist fijn dat de dingen geregeld worden. We merken dat ook in de projecten die Robin en ik begeleiden. Vaak komt er veel bij kijken en dan is het fijn om professionele hulp te hebben. Projecten met een maatschappelijk doel hebben meestal geen verdienmodel, maar er is wel geld nodig om ermee te kunnen beginnen.Daarvoor moet je subsidiekanalen aanboren. Een plan kan nog zo mooi zijn, het moet wel verkocht worden. Initiatiefnemers zijn altijd enthousiast, maar hebben mensen nodig die hen verder kunnen helpen. Ik breng dat enthousiasme graag over op de subsidiegevers. En Robin zorgt voor een gedegen financiële onderbouwing”, aldus Louise. Waar het gaat om subsidies werkt Robin ook samen met Esther Krijnen van InnoFundNL. “Esther is goed thuis op het gebied van energie en technische innovatie. Het is ook bij samenwerking vooral belangrijk om elkaar in je kracht te gebruiken”, vertelt Robin.

Wanneer de kaas gesmolten is, kan deze nog steeds zonder zorgen worden opgediend

Sport en beweging

Robin en Louise zijn momenteel bezig met een project in de Dennen, om daar het sporten en bewegen aantrekkelijker te maken. “Een groep Texelaars wil daar de trimbaan herstellen, maar wij werden ook door andere sport- en beweeginitiatieven benaderd. Nu hebben we die vier deelprojecten die elkaar versterken gebundeld tot één aanvraag, om er weer iets moois van te kunnen maken. Het zou gaaf zijn als dat van de grond komt. Zonder subsidie is het niet te financieren. Het zijn stuk voor stuk geweldige initiatieven, maar als je een idee hebt, is er nog een lange weg te gaan voordat je bij het geld bent. Dat wordt niet zomaar even op een privérekening gestort. Je hebt een organisatie nodig om zoiets rond te krijgen”, legt Louise uit.

Fondsen

Ze wijzen op de vele fondsen, die kunnen worden aangesproken, variërend van het Waddenfonds, het lokale STIFT tot het programma LEADER van de Europese Unie. Robin: "Wie iets wil beginnen heeft vaak geen idee van wat er allemaal mogelijk is op dat gebied. Wij kunnen dat voor je onderzoeken. Maar het is wel belangrijk dat we er ook zelf wat in zien. Het moet kansrijk zijn en bij ons passen.”


helder & scherp

Emmalaan 66, Den Burg(achterzijde VVV-kantoor)

T: 06-10185537

I: www.helderscherp.nl

E: info@helderscherp.nl

Tekstbureau Texel

Emmalaan 66, Den Burg

T: 06-30715484

E: info@tekstbureautexel.nl 

I: www.tekstbureautexel.nl
Tekst en foto: Henk Cornelissen