Afbeelding
Foto: Elisabeth Waverijn

Texel Luxury Collection

Texel Luxury Collection, een nieuw merk van Texelse bodem, vertaalt de Texelse natuur en de unieke eilandbeleving naar luxe producten voor Texelliefhebbers. Het bedrijf, een initiatief van Valentino Katirtzis, heeft tien geurkaarsen uitgebracht, die verbonden zijn met natuurgebieden op het eiland. ‘Je eigen luxe Texelmomentje’, zoals ze het zelf verwoorden. De kaarsen zijn zo groen mogelijk gemaakt, van sojawas, met biologische etherische oliën en zijn recyclebaar. Ook komen ze op de markt met een stijlvolle bubbelset, die bestaat uit een champagnekoeler en twee glazen. Het minimalistische zwart-witontwerp heeft een chique uitstraling en legt de nadruk op de mooie producten. De unieke collectie is te koop bij StijlZ Concept in Den Burg en bij Beauty Outline in de Koog.

Valentino vertelt over zijn idee achter het merk: “Drie jaar geleden kwam ik op het idee van een luxe Texels merk. Ik had het idee dat er iets miste, ook omdat er sinds een paar jaar ander publiek op het eiland komt, dat meer behoefte heeft aan luxe. Het is natuurlijk ook echt een luxe om op Texel te komen, maar daar sluiten de producten nog niet erg op aan. Ik ben Grieks van origine en reis ook veel, wanneer dat mogelijk is. Bij de luxere vakantiebestemmingen waar ik geweest ben, werd helemaal ingespeeld op de geuren en kleuren van die plek. Dat miste ik op Texel. Daarom wilde ik aan de slag gaan met een luxe product dat affiniteit heeft met het eiland. Zo kwam ik op het idee van de geurkaarsen.”

Samenwerking

“Ik kwam met het idee aan bij Martine van Hintum, eigenaar van Beauty Outline, en zij vertelde me: ‘Als je dit neerzet zoals je het in gedachten hebt, wil ik het wel verkopen.’ Dat gaf mij echt een boost van zelfvertrouwen. Martine, die een opleiding heeft in parfumerie, verkoopt nicheparfums en heeft veel kennis om te delen. Dat zij het wilde hebben vond ik een heel goed teken. Erwin, de broer van Martine, ontwikkelde onder andere de website. De vormgeving en tekst komt van de grafische hand van Chanique Guldemond. Samen bedachten we het concept om de kaarsen heen. Chanique: “We zijn ook bezig met een concept met alle geurkaarsen in het klein, waardoor je dan echt een rondje om Texel kunt kopen. Misschien komen er in de toekomst ook nog wel meer geuren bij. Wij hebben in ieder geval genoeg ideeën!”

Ontwikkeling en vormgeving

Chanique: “Martine, Erwin en ik staan aan het begin van een eigen conceptbureau. En toen Valentino bij ons kwam met het idee van Texel Luxury Collection, werd ik daar heel enthousiast van. Ik vond het erg leuk om een blanco vel te krijgen waar we aan konden werken qua invulling van het concept, de vormgeving en teksten.” Valentino: “Het idee was er wel, maar er moest nog een beeld en een verhaal bij. Ondernemen en ideeën bedenken is echt mijn ding, maar het uitschrijven dat kon ik zelf niet. Daar heb ik wel het gouden puzzeldeeltje in gevonden bij Chanique. Dat heeft zij heel erg mooi verwerkt.” Als je de website van Texel Luxury Collection bekijkt, kun je prachtige videobeelden zien, gemaakt door Videolux, van de plekken waar de kaarsen mee verbonden zijn. Valentino: “Videolux was ook erg enthousiast over het concept en zij vingen het gevoel wat wij willen delen, in prachtige beelden van het eiland.”

Geurbeleving

De geuren van de kaarsen zijn met zorg uitgezocht en gebaseerd op natuurgebieden op Texel. Ceres is bijvoorbeeld heel fris, waardoor de geur je ook doet denken aan een wandeling over het waddenstrand. Wanneer je de geurkaars Minkewaal aansteekt in je kamer, heb je meteen gevoel dat het lente is. De combinaties van kruiden, fruit en bloemen in de kaarsen is ook onverwacht. De Mient, een combinatie van Bergamo, citrus, nootmuskaat en salie, brengt een onverwacht ontspannen geur in je huis, waardoor je je echt even in het gebied waant. De geuren zijn ook verkrijgbaar als garderobe aroma’s. “Dat is leuk als je bijvoorbeeld een B&B hebt, het is echt weer een Texelse toevoeging aan je kamers”, laat Valentino weten.

Wijn drinken op het strand

“Het idee achter de bubbelset is dat je deze over het hele eiland kunt gebruiken. In plaats van wegwerpbekertjes mee te nemen voor een wijntje op het strand, kun je onze glazen gebruiken. Het ziet er een stuk leuker uit, en het is nog veel beter voor het milieu ook. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon thuis gebruiken. We hebben al veel positieve feedback gekregen op het concept en de producten. Ook van restaurants, die de luxe bubbelset willen gaan gebruiken”, laat Valentino weten.

Nieuwe ideeën

Valentino heeft nog allerlei ideeën om zijn collectie uit te breiden, dus we kunnen nogal wat verwachten van Texel Luxury Collection in de toekomst. “We zijn bijvoorbeeld bezig met roomsprays, in dezelfde geuren als de geurkaarsen, en we zijn ook bezig met geurstokjes. Het is bijzonder leuk om deze collectie te zien uitgroeien tot een prachtig merk op Texel. Een merk dat luxe uitstraalt en de sfeer ademt van het eiland. We kijken ernaar uit om dit met iedereen te kunnen delen!”

Texel Luxury Collection

Nikadel 44, De Koog
E: info@texelluxurycollection.nl
I: texelluxurycollection.nl

Tekst en hoofdfoto: Elisabeth Waverijn