De boerderij van Jan en Rianne
De boerderij van Jan en Rianne Foto: Rianne Blom

Fri og glad - Vrij & Blij in Denemarken (25)

Texpats

In april 2021 emigreerden Jan en Rianne Blom, bekend van de tv-serie Boer Zoekt Vrouw, met hun twee zonen van Texel naar Denemarken. In deze rubriek houdt Rianne ons op de hoogte van de ontwikkelingen daar.

Het weer was in de afgelopen week ook bij ons heerlijk en gelukkig niet zo warm als in Nederland. Heel warm weer, dat vinden wij maar ook de koeien niet zo fijn. De kinderen hebben nog lekker gezwommen in ons zwembad. Inmiddels hebben we hem leeg laten lopen. Het weer slaat om en er komt aardig wat regen, zo is de verwachting, dus ik denk dat het met het zwemweer nu echt wel over is. We hebben nog een mooie nazomer gehad. Het was wel leuker geweest als de zomervakantie wat lekkerder was geweest. Het voorjaar was hier echt prachtig, maar net als in Nederland was de zomervakantie ook hier best wel nat.

Er zijn nu medewerkers op vakantie en ook zit één van hen met een zieke dochter in het ziekenhuis, dus we zijn veel bezig met de vaste werkzaamheden. Ook zijn we het huis dat we er in het voorjaar bij hebben gekocht voor medewerkers, aan het opknappen. De tuin was al in geen jaren gedaan, dus alles is er doodgespoten, geëgd en opnieuw ingezaaid. Ook het dak is onder handen genomen. Het knapt er ontzettend ervan op. Binnenkort gaan we er ook binnen aan de slag met wat kleine dingen, dan nog wat nieuwe gordijnen halen en vanaf nieuwjaar kunnen er mensen in; zo is ongeveer de planning. Ook gaan we volgende week weer aan de slag met ons budget voor volgend jaar. We moeten elk jaar een budget maken voor de bank, om te laten zien we we aan inkomsten en kosten verwachten en welke investeringen we willen gaan doen.

Zondag hadden we hier de open landbouwdagen. Die worden elk jaar georganiseerd. Er doet een x-aantal bedrijven aan mee en je kunt je inschrijven om kenbaar te maken welke je wilt bezoeken. Wij zijn naar Rokkedahl geweest; een kippenboerderij met een eigen slachterij. Ze fokken elk jaar tien miljoen kippen, waarvan ze er vier miljoen op het eigen bedrijf slachten. Ze hebben ook een welzijnsstal met vrije-uitloopkippen et cetera. Jammer genoeg was die stal nu net leeg, dus hebben we geen kippen gezien, maar het was wel indrukwekkend. Ze hebben er ook 1800 hectare land in beheer, voor de teelt van graan en dergelijke.

Van de wielerprestaties van Jonas Vingegaard in Frankrijk en Spanje heb ik niets meegekregen. Als kind heb ik één keer de Tour de France van dichtbij gezien, maar we hebben er helemaal niets mee. Van andere Deense volkshelden heb ik ook geen idee, eerlijk gezegd. Daar houden we ons niet echt mee bezig. Bij ons in de kantine staat de radio op een Nederlandse zender, want de Deense radioprogramma’s zijn erg saai. Daarin draaien ze alleen maar oude nummers en dan nog saaie ook. Nieuwe nummers draaien, zoals in Nederland wel veel gebeurt, dat doen ze hier echt niet, dus daarom luisteren we maar online naar Nederlandse radio.

Deense televisie kijken we ook niet. Als we tv kijken, kijken we alleen naar Netflix. Wel zien we regelmatig Deense films, maar nooit Deense tv. We hebben ook geen glasvezelaansluiting. Alleen op de boerderij en je kunt maar één aansluiting hebben per adres. We kunnen alleen tv kijken door een streamingsabonnement te nemen, maar ik vond dat ontzettend duur dus dat hebben we na een jaar weer beëindigd. We kijken daarvoor gewoon te weinig televisie.

Even uitrusten