Wilgenhoutrups
Wilgenhoutrups Foto: Klaas de Jong

Door de kijker van Klaas: rupsen

Natuur

Het is voorjaar! Voor veel mensen is dit toch het mooiste en fijnste seizoen! Maar het is ook het seizoen van voorbereiding van de zomer, zeker in de natuur en dat betekent bijvoorbeeld: rupsen!

De meeste vlinders overleven de winter namelijk niet, dus het laatste dat ze doen in de herfst is de overleving veilig stellen, oftewel: zich voortplanten. Ze leggen hun eitjes op een plekje waar ze hopelijk tijdens de winter niet gevonden worden, zodat er in de lente van die vrolijke rupsen uit kunnen klimmen. Rupsen komen soms een beetje dommig over, maar feitelijk hebben ze ook maar één doel: groter en dikker worden.

Dag- en nachtvlinders

In Nederland zijn amper zeventig soorten dagvlinders, maar er is een enorme hoeveelheid nachtvlinders, zowel macronachtvlinders (ongeveer 800 soorten) als micronachtvlinders (ongeveer 1200 soorten), dus de verscheidenheid aan rupsen is enorm en dat zien we ook in het veld. Grote rupsen en kleine rupsen, dikke rupsen en dunne rupsen en saaie rupsen, maar ook heel kleurige rupsen.

Verstopt

Natuurlijk zijn ze niet altijd even gemakkelijk te vinden, zoals je bijvoorbeeld op de foto met de egale rietboorder kunt zien. Deze rups verstopt zich ín een rietstengel en kom je alleen tegen als je er specifiek naar op zoek gaat. En, bijvoorbeeld, de wilgenhoutrups vreet zich zes of zeven jaar lang dwars door een wilg heen, maar als-ie een centimeter of tien lang is, gaat-ie op zoek naar een plekje om zich te verpoppen. Feitelijk is dat het gevaarlijkste deel van het leven van de rups. De pop is heel onopvallend en beweegt ook niet, dus die is helemaal moeilijk te vinden, laat staan te herkennen.

Uit de pop

En als dan uiteindelijk de vlinder uit de pop kruipt, heeft deze nog slechts één doel: zich voortplanten. In een periode van een paar dagen tot een paar weken moet de vlinder dan een partner zoeken en al dan niet eitjes leggen (alleen de vrouwtjes leggen natuurlijk maar eitjes). Veel vlinders drinken nog wat nectar om het einde nog wat uit te stellen, maar sommige soorten kunnen niet eens meer eten of hebben, zoals diezelfde wilgenhoutvlinder, als rups al zoveel gegeten dat ze het niet eens meer nodig hebben. 

Wat zit de natuur toch bijzonder in elkaar!

Tekst en foto’s: Klaas de Jong, Calidris Vogelsafari’s

Egale rietboorder
Gevlamde bladroller
Grote beer