Zo werd grijze zeehond Nouk op het strand aangetroffen
Zo werd grijze zeehond Nouk op het strand aangetroffen Foto: Ecomare

Jonge grijze zeehond van net verlost

Natuur

Het was voor de vinder een naar gezicht: een jonge grijze zeehond, verstrikt in een nylon visnet dat een wond in zijn nek had veroorzaakt, met daar nog een groot stuk net aan vast. Dat lag als een anker onder het zand, toen Jasmijn Hulleman van Ecomare bij het dier aankwam.

De zeehond kon zich niet bewegen; dan trok het gewicht van het grote net het nylon nog dieper de wond in. Het is voor te stellen dat het dier veel pijn had. Dierverzorger Jasmijn sneed het zware net ter plekke van het nylon net af en in de opvang is de rest van het net verwijderd. Zo’n nylon draad is dun, maar heel sterk. Eenmaal erin verstrikt raakt een dier het niet vanzelf kwijt. Helaas komen er met enige regelmaat verstrikte dieren in de opvang van het natuureducatiecentrum Ecomare. Vaak met diep ingesneden draad of touw rond poten of nek.

Goede hoop op herstel

Ook bij deze zeehond had de draad een flinke wond veroorzaakt. De dierenarts heeft hem er samen met Jasmijn van bevrijd. Vanwege de ernst van de verwonding heeft de zeehond, een grijze zeehond die Nouk is genoemd, de eerste dagen pijnstillers en antibiotica gekregen. De dierverzorgers zijn hoopvol dat hij zal herstellen.

Probleem

Losse stukken visnet en staand want vormen een groot probleem op zee. Op de zandplaten in de Waddenzee worden geregeld verstrikte zeehonden gezien. Als een verstrikte zeehond op de Razende Bol ligt, proberen de dierverzorgers van Ecomare hem te helpen. Met hulp van de KNRM zijn er al meerdere zeehonden bevrijd. 

Voorkomen

Ook ter bestrijding van de oorzaak doen mensen hun best. Stichting Duik de Noordzee Schoon verwijdert de zogenaamde spooknetten, om te voorkomen dat dieren erin verstrikt raken. Vrijwilligers en strandwandelaars halen netresten en ander afval van het strand. Op Texel staan hiervoor verspreid langs het strand verzamelbakken en bij de strandslagen grote afvalcontainers. Dus als je wat ziet liggen, gooi het dan in zo’n bak!