Ingrid vertelt in het veldcentrum
Ingrid vertelt in het veldcentrum Foto: Gertha Wessels

Weblog Ecomare: laat het buitenseizoen maar komen!

Natuur

Mijn werk ziet er in de winter heel anders uit dan in de warmere maanden van het jaar. We hebben nu weinig buitenprogramma’s en toeristenactiviteiten, dus alle tijd om op te ruimen, plannen te maken en voorbereidingen te treffen voor het seizoen. Straks barst het weer los en dan is het wel fijn als we precies weten waar alles ligt en we er zeker van zijn dat de spullen heel en compleet zijn.

Het veldcentrum

Het veldcentrum, het gebouw naast de ingang van Ecomare, is onze uitvalsbasis voor het educatieve werk. Tegen het veldcentrum aan zit een speciale opslag voor het ‘natte werk’. Hier bewaren we onze laarzen, waadpakken, netten en emmers. In het gebouw zelf hebben we een heel scala aan materialen, voor heel uiteenlopende activiteiten. En er zijn zalen, waarin we groepen ontvangen.

Binnen

De zalen van het veldcentrum zijn een soort klaslokalen. Schoolgroepen die Ecomare bezoeken krijgen er, als ze zich daarvoor vooraf aanmelden, een gratis introductie. Dan vertellen we over het eiland en geven we de leerlingen meer achtergrondinformatie over wat ze in het museum te zien krijgen. Het familieprogramma Zeehond Binnenste Buiten wordt ook deels in zo’n lokaal gegeven. In dit programma ontdekken we van alles over zeehonden en hoe ze zijn aangepast aan het leven in de zee. Het veldcentrum bevat ook een eenvoudig laboratorium, waar onder andere microscopen staan.

Mee naar buiten

De materialen die we voor onze buitenprogramma’s gebruiken, moeten geregeld nagekeken worden. Het slijt natuurlijk door het gebruik en er gaat wel eens wat kapot. Dat geldt bijvoorbeeld voor de krabbenhengels. Dit zijn bamboe stokken met een knijper aan een touwtje. In het familieprogramma Wadbelevenis vangen we er krabben mee om te bekijken. We maken een stukje vis vast aan de knijper en halen de krab naar boven als hij de vis vastgrijpt. Ik heb deze winter alle hengels weer gebruiksklaar gemaakt. Op 30 april gaan we weer voor het eerst het wad op met dit programma.

Verschillende dingen

Dat je in het veldcentrum duwnetjes, loeppotjes, veldgidsen, opgezette dieren en strandvondsten kunt vinden, is logisch. Maar er liggen ook knutselspullen en verkleedkleren! Het educatieve werk van Ecomare bevat meer dan het geven van buitenprogramma’s: wij zorgen ook voor de activiteiten in het museum. Kom in de vakantie maar eens langs, dan zie je mij vast in actie!

Door educatief medewerker Ingrid Uitgeest