Charlotte Maas in haar nieuwe werkterrein
Charlotte Maas in haar nieuwe werkterrein Foto: Staatsbosbeheer Texel

Boswachtersblog: Weer terug op Texel!

Natuur

Graag stel ik me even voor. Mijn naam is Charlotte Maas en sinds 14 augustus ben ik de nieuwe ‘boswachter publiek’ bij Staatsbosbeheer Texel. In deze functie mag ik mij de opvolger noemen van Mariëtte Smit en de tijdelijke boswachter publiek Louise van der Sluis. Ik ben geboren in De Koog op Texel en opgegroeid in Oosterend.

Opgroeien aan de waddenkant van het eiland was prachtig. Zo herinner ik me vanuit mijn jeugd dat ik regelmatig samen met mijn zus naar het strandje achter de dijk fietste om te gaan zwemmen of met vriendinnen over de dijk en rond de IJzeren Kaap struinde.

Docent biologie

Biologie en de natuur hebben altijd mijn interesse gehad. Na het afronden van de havo op OSG De Hogeberg ben ik gaan studeren in Nijmegen aan de lerarenopleiding voor het vak biologie. In de afgelopen achttien jaar heb ik op verschillende plaatsen in Gelderland gewoond en heb ik veertien jaar als docent biologie in het middelbaar onderwijs gewerkt in Wageningen. Zo’n twee jaar geleden ontstond het verlangen om terug te keren naar het eiland. Toen de kans voorbijkwam om als boswachter publiek bij Staatsbosbeheer aan de slag te gaan, leek alles op zijn plek te vallen.

Frisse blik

De eerste weken vliegen voorbij. Met een frisse blik leer ik het eiland opnieuw kennen. Verschillende collega’s nemen me mee om meer te weten te komen over de werkzaamheden die worden uitgevoerd, welke nieuwe projecten eraan gaan komen en om de verschillende gebieden beter te leren kennen. Zo loop ik de ene dag met mijn collega over de velden ter voorbereiding van het maaien en de volgende dag tussen de prachtige paarse struikheide in de Muy.

Bijzondere insecten

Samen met de boswachter ecologie ben ik op zoek gegaan naar bijzondere insectensoorten die in kaart worden gebracht om beter zicht te krijgen op de kwaliteit van onze natuurgebieden. Zo zoeken we de blauwvleugelsprinkhaan en verschillende vlinders, zoals de heidevlinder, de kommavlinder en het bruine blauwtje.

Noordse woelmuis

Een dag later, wanneer het weer is omgeslagen, laten we de insecten met rust en gaan we samen met de Zoogdierenvereniging op zoek naar de noordse woelmuis. De noordse woelmuis is een belangrijke voedselbron voor de blauwe kiekendief, waarvan er nog slechts enkele op het eiland te vinden zijn.

Publiekswandelingen

In mijn eerste weken ga ik ook mee met maar liefst twee publiekswandelingen die georganiseerd zijn door Staatsbosbeheer, om geïnteresseerden en betrokkenen te informeren over verschillende natuurherstelprojecten, waarbij ik gelijk veel mensen ontmoet.

Opruimactie

Ondertussen komen ook de eerste klussen op me af, zoals het organiseren van de opruimactie rondom het Diepe Gat in de Slufter op 25 oktober en de natuurwerkdag op 3 november. Twee dagen waarop we gezamenlijk de handen uit de mouwen steken en iedereen welkom is om mee te helpen. Ik nodig iedereen van harte uit om mee te doen! In mijn volgende blog zal ik daar meer over vertellen.

Tekst: Charlotte Maas, boswachter publiek

Facebook: Staatsbosbeheer Texel

E: c.maas@staatsbosbeheer.nl

T: 06-29639855

Noordse woelmuis (Foto: Charlotte Maas)