De Partij voor de Dieren wil een betere bescherming van het Werelderfgoed
De Partij voor de Dieren wil een betere bescherming van het Werelderfgoed

Onderzoek naar mogelijke rechten voor de Waddenzee

Natuur

Er komt een ‘expertmeeting’, een samenkomst van deskundigen op meerdere terrein, om na te gaan of aan de Waddenzee rechten kunnen worden toegekend. Tijdens een debat over het Waddenfonds, hebben de Provinciale Staten van Noord-Holland dinsdag daartoe een voorstel van de Partij voor de Dieren aangenomen.

Ook de Provinciale Staten van Friesland en Groningen en de bij de Waddenzee betrokken waterschappen worden daarbij uitgenodigd.

Werelderfgoed beter beschermen

Een meerderheid van de Provinciale Staten bleek het belangrijk te vinden, het Waddengebied als Werelderfgoed beter te beschermen. Wereldwijd zijn rechten voor de natuur in opmars. Noord-Holland riep met een ander voorstel van de PvdD het Waddenfonds er ook toe op, zo veel mogelijk te kiezen voor het financieren van activiteiten die de natuur in het Waddengebied versterken. “Een belangrijke stap voor de natuur en toekomstige generaties,” stelt Statenlid en initiatiefnemer Ilona Haas. Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 400 initiatieven die de rechten van de natuur opnemen in lokale en nationale wetgeving, waaronder in Ecuador en Spanje.

Zee als rechtspersoon

Eind vorig jaar overhandigden onderzoekers in opdracht van de Waddenacademie aan minister Christianne van der Wal (Natuur) een rapport over de toekenning van rechten aan de Waddenzee. De conclusie was dat de Waddenzee een rechtspersoon kan worden in het Nederlandse rechtssysteem. Dat biedt kansen om de Waddenzee beter te beschermen. “Op papier is de Waddenzee beschermd”, weet Ilona Haas, “maar in praktijk wordt het gebied ernstig bedreigd door menselijke activiteiten zoals visserij en lozingen door bedrijven. Het gaat niet goed met de broedplaats en het overwinteringsgebied van miljoenen vogels. Het gaat niet goed met het ecosysteem waar meer dan 10.000 unieke planten- en diersoorten van afhankelijk zijn, maar uiteindelijk ook wij als mens. Er is duidelijk een andere logica nodig om de natuur te kunnen beschermen, dan we tot nu toe gedaan hebben met onder andere het Waddenfonds. Dat kan door de natuur als zelfstandige en gelijkwaardige entiteit te erkennen. Als fossiele bedrijven rechtspersoonlijkheid hebben, waarom zou een van de meest bijzondere stukken natuur ter wereld dat dan niet verdienen?” aldus het Statenlid van de Partij voor de Dieren.

Een meerderheid van de Provinciale Staten heeft nu de keuze gemaakt om de mogelijkheden verder te verkennen en de ecologie een extra impuls te geven via de activiteiten van het Waddenfonds. De voorstellen van de Partij voor de Dieren werden onder andere gesteund door SP, Volt, de ChristenUnie, GroenLinks, D66 en de PvdA.