Zingende heggenmus
Zingende heggenmus

Door de kijker van Klaas: de jaarlijkse Tuinvogeltelling

Natuur

Dit weekend is het weer zover! Het grootste publieksonderzoek van Nederland, de Nationale Tuinvogeltelling, gaat voor de drieëntwintigste keer beginnen. Doe jij ook mee? Je kunt op vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 januari één keer een half uur de vogels in je eigen achtertuin tellen.

Je leest er alles over op www.tuinvogeltelling.nl, maar feitelijk is het ontzettend gemakkelijk mee te doen. Je kijkt een half uur in je eigen tuin en schrijft alle vogels op die je ziet. Hoe gemakkelijk kan het zijn? Een kind kan de was doen. Het grootste gedeelte zal namelijk bestaan uit koolmezen, pimpelmezen, roodborstjes en merels; vogels die iedereen wel herkent, zonder al teveel moeite.

Het leuke aan Texel is dat er meer zeldzame soorten voorkomen dan elders in Nederland, dus de kans op een krent in de pap is hier veel groter dan aan de overkant! En dan bedoel ik niet bijvoorbeeld de heggenmus, die weliswaar weinig gezien wordt maar feitelijk heel algemeen is, maar soorten als koperwiek, kramsvogel, vuurgoudhaan, keep en zwarte roodstaart; vogels die in de gemiddelde Nederlandse tuin niet voorkomen, maar zich hier nog wel eens in de dorpen wagen.

Bovendien vind ik, maar dat is dan misschien mijn onbescheiden mening, dat we als Texelbevolking toch ook wel een verantwoordelijkheid hebben om de term ‘Texel, het Vogeleiland’ hoog te houden of waar te maken. Ik bedoel, niet alleen is Vogelwerkgroep Texel één van de grootste verenigingen van het eiland, maar je kunt feitelijk waar ook maar in Nederland vragen naar dé hotspot voor wie vogels wil kijken in Nederland en iedereen zal dan Texel antwoorden.

Er is dus werk aan de winkel. Op de bovengenoemde website is een identificatie-tool beschikbaar, maar je kunt ook je eigen vogelgids gebruiken en anders is dit een goede reden om er eindelijk een aan te schaffen! En op deze pagina vind je enkele ondersteunende en inspirerende plaatjes (helaas, natuurlijk, niet zoveel als ik zou willen, maar anders werd de krant te dik). Je kunt ook de hulp inroepen van bevriende vogelaars, leden van Vogelwerkgroep Texel of het IVN.

De resultaten vul je in op mijntuinvogeltelling.nl en klaar ben je! De ingestuurde resultaten worden gelijk verwerkt op de website, dus je kunt de oplopende resultaten live bijhouden dit weekend. Heel veel plezier!

Tekst en foto’s: Klaas de Jong

Putter op een akkerdistel
Vuurgoudhaan
Zwarte roodstaart
Kan ook gebeuren in de tuin: sperwer met prooi