Er was geen vogel die aan hun aandacht ontsnapte (Foto: Marc Guyt)
Er was geen vogel die aan hun aandacht ontsnapte (Foto: Marc Guyt) Foto: Marc Guyt

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Vogelaars halen mooi bedrag op voor kustbroeders

Natuur

De deelnemers aan de vogelrace Texel Big Day en de vogelexcursies van het Waddenvogelfestival hebben in het afgelopen weekeinde 14.184 euro bijeengebracht voor de bescherming van de broedvogels van de kust. Na afloop van de Texel Big Day werd Stichting Texel Vogeleiland de symbolische cheque overhandigd door het bestuur van het Nationaal Park.

De initiatiefnemers Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum Texel vragen met dit jaarlijkse evenement zowel aandacht voor de vogelrijkdom van Texel als voor de bescherming van kwetsbare natuur.

Recreatiedruk

De broedvogels van de Nederlandse kusten staan enorm onder druk. Door de toenemende recreatiedruk worden de rustige delen van onze stranden steeds meer bezocht, waardoor er steeds minder ruimte is voor de broedvogels die van nature op deze rustige stranden tot broeden komen. Voorbeelden daarvan zijn de bontbekplevier en de kluut. De meeste recreanten weten dat niet en juist doordat die stranden rustig zijn denken veel mensen dat de hond daar even probleemloos los kan lopen. Dit is voor de broedvogels daar een groot probleem. Voorlichting is één van de speerpunten die de Stichting Texel Vogeleiland, samen met het project Het Groene Strand, wil ondersteunen. Daarnaast stelt ze jaarlijks een bedrag beschikbaar voor het onderhouden en vervangen van schelpeneilanden langs de Vogelboulevard aan de oostkant van Texel. 

Texel Big Day: winnaars en bijzondere soorten

Zaterdag was Texel het toneel van de spannende vogelrace Texel Big Day. Zeven teams zochten 24 uur lang naar zoveel mogelijk soorten. Van tevoren was sponsorgeld verzameld voor de kustbroeders. Team De Tureluurs haalde het meeste geld op, maar liefst 3.551 euro. Het team Ecoresult won de wedstrijd door in 24 uur 137 verschillende vogelsoorten te zien of te horen. De tweede plaats werd behaald gewonnen door een jeugdteam van drie vrienden van respectievelijk 13, 14 en 14 jaar; Tije de Jong, Ezra IJzelenberg en Joas van der Velden fietsten meer dan 150 kilometer en telden maar liefst 133 vogelsoorten. In totaal werden zaterdag 155 vogelsoorten waargenomen.

Hoogtepunten

De Texel Big Day was een van de vele activiteiten tijdens het Waddenvogelfestival. Uitzichtpunten aan de rand van vogelrijke natuurgebieden waren zo ingericht dat bezoekers met telescopen en hulp van vrijwilligers bijzondere vogels konden bekijken, zonder deze te verstoren. Elk uur gingen vogelexcursies van start met ervaren vogelgidsen. Tijdens het weekend werden ook bijzondere soorten gezien, zoals de middelste jager, Aziatische roodborsttapuit en de zwarte zeekoet. Het was voor de zevende keer, dat dit evenement werd gehouden. Marc Plomp van Vogelinformatiecentrum Texel spreekt van een groot succes. “Geweldig om het hele weekend zo veel mensen te zien genieten van de vele vogels die Texel rijk is. Het is mooi dat we hier op Texel in en buiten het Nationaal Park veel natuur hebben waarvan we kunnen genieten. Volgend jaar 6 en 7 mei staat al in de agenda!” Noteert u maar vast, dan is er weer een Wadden Vogelfestival. Jan van de Venis, voorzitter van Nationaal Park Duinen van Texel: “Het plezier van het vogels kijken in de mooie natuur. Dat is waar het Wadden Vogelfestival om draait. Samen met onze partners, vrijwillige vogelwachters en ervaren natuurgidsen zorgden we ervoor dat bezoekers konden genieten van de vele vogels, met respect voor de kwetsbare natuur. En door de kustbroedvogels als goed doel te kiezen, droegen bezoekers concreet bij aan vogelbescherming op Texel, en aan de vaste wal, hoe mooi is dat?”