Door maaiwerk verweesde jonge egels
Door maaiwerk verweesde jonge egels Foto: Ecomare

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Weblog Ecomare: Maaimachineleed

Natuur

Dit is geen leuk verhaal: ik wil het eens hebben over dieren die het slachtoffer worden van maaimachines. Helaas krijgen wij er nogal eens mee te maken en dat zijn dan de dieren die nog leven. Het grootste deel zal het niet overleven, als ze door de draaiende messen worden geraakt. Soms zijn die zelfs beter af dan degene die wij binnenkrijgen.

Het is natuurlijk gemakkelijk, zo’n maaimachine. Alleen zie je niet wat zich voor je wielen verstopt. Het gevolg is dat egels, jonge hazen en jonge vogels door de messen vermalen worden. Als je maaisel rood kleurt, weet je genoeg, zou je denken. Ook robotmaaiers kunnen over dieren heen rijden. Vooral jonge dieren zijn er het slachtoffer van; zij zijn nog klein en denken zich in het gras veilig te kunnen verstoppen. Straks worden de egels weer geboren; ik hou mijn hart vast.

Veel van Texel

Egels rollen zich op bij gevaar, maar dat helpt ze niet tegen een maaimachine. Wij hebben al een heel scala aan verwondingen langs zien komen. Van een afgesneden snuit of tenen tot een opengehaalde rug. Soms is euthanasie de enige oplossing. Wij verzorgen voor landzoogdieren alleen de eerste opvang, daarna brengen we ze naar onze collega’s van Vogelasiel De Paddestoel in Den Helder. Zij zeggen dat er opvallend veel maaislachtoffers van Texel komen. Er valt dus wel wat te verbeteren op ons eiland!

Voorkomen

Wat te doen om slachtoffers te voorkomen? Het beste is natuurlijk gewoon niet te maaien tot de zomer. Laat het groeien en bloeien, dat is ook veel beter voor de insecten en de biodiversiteit. Wat dat betreft is de gemeente goed bezig met de bermen. Wil je wel maaien, loop dan eerst een rondje en verjaag de dieren die er zitten. Zet je robotmaaier niet ’s nachts aan; dan lopen de nachtactieve dieren zoals egels juist rond.

Slootkanten

In slootkanten houden zich veel muizen en woelmuizen schuil en er nestelen watervogels. De sloten moeten in de herfst geschoond worden, maar ook in het voorjaar en de zomer worden de kanten gemaaid. Dit leidt tot veel schade aan nesten en dieren. De kleine zoogdieren zijn van groot belang voor roofvogels en uilen, dus als je het niet voor hen doet, doe het dan voor deze vogels. Om jou te sparen plaats ik geen gruwelijke foto van een verminkt dier bij dit verhaal, help jij dan de dieren voortaan te sparen? Bedankt!

Door dierverzorger Hilde Smit