De merkwaardige oranje strook wordt veroorzaakt door zeevonk
De merkwaardige oranje strook wordt veroorzaakt door zeevonk Foto: Wim Ploeg

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Zeevonk legt oranje strook langs de dijk

Natuur

Zeevonk, een massa van eencelligen, is vooral bekend van het verschijnsel dat hier ‘het lichten van de zee’ wordt genoemd. Vooral tijdens zwoele zomeravonden kan de zee oplichten op plekken waar het water beweegt, zoals in de golven. Dan ontstaat een blauwachtig licht. Maar onlangs zorgde de zeevonk voor een oranje band langs de Waddenzee.

Als de zeevonk tot massale bloei komt, kan het zeewater overdag zalmroze kleuren. Dat komt door de aanmaak van het pigment caroteen, populair gezegd ‘worteltjes pigment’. Als zeevonk in een stadium komt waarin hij caroteen aanmaakt, geeft hij ’s nachts geen licht meer, zo staat te lezen op de website van Ecomare. Het lichten van de zee ontstaat door een chemische reactie op een heftige beweging in het water. Het oplichten is bedoeld om vijanden af te schrikken. Bij ruw weer gaat de zeevonk naar rustiger, dieper water.

Plant of dier?

Zeevonk valt onder de pantserwieren, een groep eencelligen waarvan niet kan worden gezegd of het planten of dieren zijn. Zeevonk heeft geen bladgroen, dus kan hij niet met behulp van zonlicht voedsel maken moet hij andere organismen eten om te leven. Dat is een dierlijk kenmerk. In het Nederlands wordt zeevonk daarom ook wel een zweephaardiertje genoemd. Zeevonk leeft onder meer van kleinere planktonplantjes en -diertjes en visseneitjes.

(bron: Ecomare)