Bontbekplevier, broedend op het strand
Bontbekplevier, broedend op het strand Foto: Marc Plomp

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Het Wadden Vogelfestival

Natuur

Op 7 en 8 mei organiseren het Vogelinformatiecentrum en het Nationaal Park Duinen van Texel het Wadden Vogelfestival. Dit weekend staat heel Texel in het teken van vogels kijken voor het goede doel. Dit jaar is dat het beter beschermen van broedvogels van de kust, zoals de bontbekplevier en de kluut.

Het hele weekend zijn er diverse vogelkijkpunten waar vrijwilligers uitleg geven over het gebied en de vogels die daar te zien zijn. Deze vogelkijkpunten zijn bij de Geul, bij de Slufter-Noord (aan het eind van de Oorsprongweg), bij Utopia, bij Natuurcentrum De Marel (Nieuwlanderweg 38) en bij het Renvogelveld (tussen de Robbenjager en de vuurtoren). 

Excursies

Tijdens het Wadden Vogelfestival worden er verschillende vogelexcursies georganiseerd voor het goede doel, alle vanuit het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp. Er zijn meerdere wandelexcursies en busexcursies; ook is er een speciale excursie voor jeugdige vogelaars.

Birdfair

In De Cocksdorp wordt zaterdag in het kader van dit Wadden Vogelfestival een Birdfair georganiseerd. Zowel op het Waterplein als in de Kikkertstraat zullen diverse stands te vinden zijn met leuke dingen over natuur en over vogels. Op het Waterplein staat een grote tent waarin zeven kunstenaars hun werken vertonen. Ook wordt daar gewerkt aan een groot schilderij van de Slufter. De markt is open van 10.00 tot 16.00 uur. In de Kikkertstraat is ook de Durpermarkt, van 11.00 tot 16.00 uur; een extra reden om De Cocksdorp te bezoeken.

Optiekshow

Zowel op het Waterplein als in het Vogelinformatiecentrum is er een grote optiekshow. Alle grote merken van verrekijkers en telescopen zijn er vertegenwoordigd. Je kunt alle modellen zelf uitproberen met zicht op het natuurgebied Roggesloot. Heb je zelf al een verrekijker, neem die dan mee; dan wordt die gratis schoongemaakt.

Lezingen

In het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp zijn op de vrijdagavond (6 mei) en zaterdagavond (7 mei) diverse lezingen over vogels kijken. Deze beginnen op beide avonden om 20.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Op de vrijdag is er een lezing over grote sterns en op de zaterdag is er een vogelherkenningskwis met leerzame uitleg.

Big Day

Het belangrijkste onderdeel van het Wadden Vogelfestival is de Texel Big Day. Dit is een vogelwedstrijd waarin vogelaars in teams van twee tot vier personen, maximaal 24 uur te voet of op een fiets (gesponsord door Van der Linde Verhuur) vogels kijken, waarbij het erom gaat welk team de meeste soorten ziet of hoort. Daarnaast doen alle teams hun best om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel, het beschermen van de broedvogels van onze kust, zoals de bontbekplevier en de kluut. Doneren kan nog steeds. Kijk daarvoor en voor het volledige programma van dit Wadden Vogelfestival op www.waddenvogelfestival.nl. Daar staat alles over het goede doel en over de Texel Big Day en de Birdfair.

Speciaal voor dit Wadden Vogelfestival is het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp het gehele weekend, zowel op zaterdag als zondag geopend van 09.00 tot 18.00 uur. Ook hier kunt u terecht voor alle informatie.

Kluut
Bontbekplevier in de vlucht
Zeker ook een kustbroeder: de scholekster