Bezoekers krijgen uitleg bij het vinvisskelet
Bezoekers krijgen uitleg bij het vinvisskelet Foto: Ecomare

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Weblog Ecomare: Spektakel in het Zeeaquarium

Natuur

In het Zeeaquarium bouwen we aan het 24 meter lange skelet van een gewone vinvis. Een heel bijzonder project en het leuke is: iedereen kan meekijken terwijl preparateur Chris Walen aan het werk is. Sommige botten wegen tientallen kilo’s, de schedel zelfs honderden. En ze komen allemaal aan het plafond te hangen. Een monsterklus, dus!

De schedel hangt inmiddels op zijn plek. Dat was de grootste hobbel die we moesten nemen, letterlijk en figuurlijk. We hadden hem in de winter al het Zeeaquarium in gehesen, maar nu moest hij naar de andere kant van de zaal. Dat betekende dat hij óver het Waddenzeeaquarium moest. Dan hebben we het dus wel over een gevaarte van zes meter lang, honderden kilo’s zwaar en nog kwetsbaar ook!

Honderden kilo’s hijsen

Met een extra versterkte hijsbalk is het gelukt de schedel ongeveer onder de plek te krijgen waar hij uiteindelijk moest komen te hangen. Daarna hebben we een nieuwe hijsconstructie opgezet, om hem naar boven te takelen. Hij moest boven het rotsaquarium komen, dus daarop hebben we een groot plateau gemaakt waarop wij konden werken. Ondertussen hielden en houden de dierverzorgers de vissen nauwlettend in de gaten, maar gelukkig lijken ze er weinig last van te hebben.

Opbouw skelet

Nu is de preparateur bezig de wervelkolom op te bouwen. Wij – de medewerkers van de Technische Dienst van Ecomare – zorgen voor de randvoorwaarden. We hebben bijvoorbeeld de kabels aan het plafond gemaakt, waar Chris een dikke metalen buis aan heeft gehangen. Hier schuift hij de wervels overheen. Het is geweldig om te zien hoe Chris die berg botten omtovert tot een samenhangend skelet. Ook voor de bezoekers is het een attractie.

Meekijken

Er is een hele groep vrijwilligers bereid gevonden om te helpen tijdens de opbouw van het skelet. Zij staan constant klaar als Chris een extra hand nodig heeft en informeren in de tussentijd het publiek. Met foto’s laten ze zien hoe het kadaver in augustus 2017 op het strand lag en werd uitgebeend. Een aantal van de vrijwilligers heeft daar zelf ook bij meegeholpen. Zij kunnen er dus uit eerste hand over vertellen. Echt leuk!

Wil je Chris aan het werk zien? Kom dan snel langs, want hij werkt hard door!

Door medewerker technische dienst Erik Willebrands