Masja Gielstra van NP Duinen van Texel is al bezig met het verzamelen van de juiste planten
Masja Gielstra van NP Duinen van Texel is al bezig met het verzamelen van de juiste planten Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Help Texelse natuur met eigen stukje nationaal park

Natuur

Texelaars kunnen de natuur een handje helpen door van hun tuin een stukje Nationaal Park te maken; een Tuin van Texel. Er groeien planten die van nature in de omgeving voorkomen. Insecten en andere dieren voelen zich er thuis. Typische soorten als de Texelse zandbij hebben ze zelfs nodig voor hun voortbestaan.

De Tuin van Texel is een project van het Nationaal Park Duinen van Texel. Behalve de duinen zijn ook de tuinen op het eiland van groot belang voor het voortbestaan van planten, insecten, vogels en zoogdieren. Ook met een balkon of een tuin op een vakantiepark of bedrijventerrein kan hieraan een bijdrage worden geleverd. Een aantal van deze planten is nu verkrijgbaar bij lokale tuincentra en er wordt gewerkt aan voorbeeldtuinen, waar belangstellenden inspiratie kunnen opdoen.

Plantenlijst

Een werkgroep van IVN Natuureducatie heeft geholpen bij het samenstellen van de plantenlijst. De Texelse zandbij leeft van typische planten als klein streepzaad, biggenkruid en muizenoor. Woordvoerder Masja Gielstra (foto) van Nationaal Park Duinen van Texel, ziet al enthousiasme op het eiland. “Texelaars zijn trots op hun eiland en op de prachtige natuur. Nu kunnen ze de natuur zelf ook een handje helpen door natuurlijk en gifvrij te tuinieren, met planten die passen in de omgeving.”