Grijze zeehonden Annie en Betty met droge vacht
Grijze zeehonden Annie en Betty met droge vacht Foto: Ecomare

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Weblog Ecomare: Allemaal grijs?

Natuur

Soortnamen kunnen nogal verwarrend zijn. Zo is een bruinvis niet bruin en geen vis, is een grote lijster misschien wel groot voor een lijster, maar niet vergeleken met een zilvermeeuw en kun je grijze en gewone zeehonden niet op basis van hun kleur onderscheiden. Dat laatste merken we als mensen bellen om een zeehond te melden. De bewering ‘hij is grijs’ slaat meestal op de kleur en niet op de soort.

Zowel gewone als grijze zeehonden zijn meestal grijs, maar de kleur kan alsnog verschillen. Heel donker of juist licht, met veel of weinig vlekken, bruin, het komt allemaal voor bij beide soorten. Of een zeehond een gewone of een grijze zeehond is, is dus niet aan de vacht te zien. Wat is aan de vacht te zien welk dier het is. Het vlekkenpatroon van een zeehond is namelijk persoonlijk. Je kunt het vergelijken met een vingerafdruk.

Vlekkenpatroon

Onderzoekers hebben het vlekkenpatroon gebruikt om meer te weten te komen over grijze zeehonden. Ze maakten foto’s van rustende grijze zeehonden op zandplaten en identificeerden ze op hun vlekkenpatroon. Zo ontdekten ze dat de groepssamenstelling op zo’n zandplaat steeds wisselt. Dieren die de ene dag naast elkaar liggen, liggen een volgende dag op verschillende zandplaten. Ze gaan duidelijk hun eigen weg!

Dichte vacht

Bij een droge zeehond zie je niet alleen het patroon in de vacht veel beter, maar ook de vacht zelf. Een natte zeehond is glad en lijkt van een afstandje zelfs geen haar te hebben. Bij een droge zeehond is heel goed te zien dat ze juist heel veel haar hebben. De haartjes zijn kort en stevig en staan enorm dicht tegen elkaar aan, veel dichter dan bij bijvoorbeeld een hond of een kat.

Zeehond aaien

Bezoekers mogen geen dieren bij ons aanraken. Toch willen we ze graag de gelegenheid geven te ervaren hoe zo’n zeehondenvacht voelt. Daarvoor hebben we in het museum een ‘aai-zeehond’: een opgezette zeehond die je mag aanraken. Wij zelf raken de zeehonden in onze vaste groep alleen aan bij de training, om ze eraan te laten wennen. Dit zorgt ervoor dat ze het niet eng vinden als het eens echt nodig is om ze aan te raken, bijvoorbeeld als ze een huidprobleem of wonden hebben.

Het verschil tussen gewone en grijze zeehonden is trouwens heel makkelijk te zien aan hun snuit: de grijze hebben een lange snuit, gewone een rond koppie. Kom het verschil maar eens bekijken bij Ecomare!

Tekst: dierverzorger Rowanne Huisman