Van de zeehond wordt een gipsen afdruk gemaakt
Van de zeehond wordt een gipsen afdruk gemaakt

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Blog Ecomare: jonge grijze zeehond opgezet

Natuur

Toen deze winter in de opvang een jonge grijze zeehond, zag ik daar iets positiefs in. We hebben namelijk maar weinig opgezette grijze zeehonden in onze collectie. Daarom hebben we het dier in de vriezer gelegd, om hem op een later moment te laten prepareren. Dat is onlangs gebeurd. De preparateurs Mickel van Leeuwen en Becky Desjardins zijn twee dagen bij Ecomare bezig geweest. De rest doet Mickel in zijn eigen werkplaats. Ik vond het erg leuk om hun werk te volgen.

Bezoekers vragen zich geregeld af wat er in zo’n opgezet dier zit. In elk geval niet zijn skelet! Tegenwoordig is het vaak een stevig soort schuim. Van sommige dieren worden de modellen gewoon verkocht. Dat is niet het geval voor zeehonden, dus de preparateurs moeten de binnenkant zelf maken. Daarvoor hebben ze een gipsen afdruk van het zeehondje gemaakt. Ze legden er jute overheen en overgoten hem met gips. Na het uitharden, konden ze het er gewoon aftrekken. Mickel vult het in zijn werkplaats met vloeibaar schuim. Als dit is uitgehard heeft hij een ruwe vorm van het zeehondje.

Bijsnijden

Mickel is een allround preparateur die ook modellen maakt en geraamtes in elkaar zet. Van vogels tot dinosaurussen! Hij gaat het schuimmodel dat hij straks verkrijgt nog helemaal bijsnijden. Het geeft hem een goed uitgangspunt, maar het vraagt nog een hoop specialistisch werk voor het echt bruikbaar is. Omdat wij de zeehond graag met open bek opgezet willen hebben, is apart nog een afdruk gemaakt van de bek. Dit ging met siliconen.

Afdruk bek

Voor het maken van de afdruk van de bek, lag de zeehond met zijn bek open en omhoog in een bak zaagsel, om het vrijkomende vocht op te vangen. Mickel smeerde de hele bek in met vloeibaar siliconen. Het ging overal overheen, zelfs over het gebit. Ook dit moest eerst uitharden en werd vervolgens gevuld met gips. Mickel en Becky zijn vertrokken met de gipsen afgietsels, de huid en de schedel van de zeehond. Als hij straks opgezet terugkomt, heeft hij glazen ogen, maar het gebit, de nagels, de snorharen en de vacht zijn echt.

Tekst: conservator Arthur Oosterbaan

De bek wordt ingesmeerd met vloeibare siliconen