Tapuit, zangvogel met 'Zorro'-masker
Tapuit, zangvogel met 'Zorro'-masker

Drukte van jewelste in kraamkamer

Natuur

Wat zijn we verwend de afgelopen dagen met stralend voorjaarsweer en bijna geen wind. De meesten van jullie hebben er vast even van genoten. Sinds begin februari woon ik met mijn gezin op het eiland en al enkele weken loop ik mee in het team boswachters van Staatsbosbeheer. Na ruim 14 jaar ‘boswachteren’ in de Biesbosch, start een nieuw avontuur op Texel.

Na een stormachtige start met een volgestroomde Slufter en de nodige zandverstuivingen, was het de afgelopen week tijd voor de eerste voorjaarsklanken uit het duin. Jodelende wulpen, zoemende zijdebijen en overal dat vrolijke ‘getjiftjaf’. Wat is Texel een mooi eiland!

Kraamkamer van de natuur

Je kunt oprecht spreken van een heel belangrijk seizoen dat begonnen is. Na stille maanden in het duin- en polderland breekt nu de tijd van ontwakend voorjaar aan. Het is goed je daarvan bewust te zijn als je lekker naar buiten gaat, want de natuur is ook op zijn kwetsbaarst. Het begint in deze vroege voorjaarsfase vaak met de uitbundige zang van de mannetjes, vervolgens volgt nestbouw met mogelijk een paring. Uiteindelijk vult de komende weken de kraamkamer van de Texelse natuur. Nageslacht dat ervoor moet zorgen dat populaties standhouden.

Bijzondere soorten

Tijdens mijn opstartfase luister ik veel naar collega’s, gebiedsexperts en bungel ik boven dikke rapporten en beheerplannen over de natuur van Texel. Wat is er veel onderzocht de afgelopen jaren op het eiland en wat zijn er veel natuurkenners mee bezig geweest. Het begint me te duizelen als ik de aantallen en de soorten tot me neem. Vele tienduizenden vogels komen speciaal naar het eiland om te broeden. Een deel van die vogels overwintert nu nog rondom de Sahel of is driftig op weg hiernaartoe. Door het diverse voedselaanbod en de unieke karakteristieken van het duinsysteem gaat het om veel en heel bijzondere soorten. Wat te denken van de blauwe kiekendief, de nachtzwaluw of de tapuit? De tapuiten zijn overigens al een beetje terug in het duin. De eerste meldingen zijn gedaan. Een prachtige, middelgrote zangvogel waarvan het mannetje een blauwgrijze rug heeft en een zwart ‘Zorro’-masker. Ze broeden in konijnenholen. Superkwetsbaar, want het gangenstelsel loopt onzichtbaar door het duin. De kans op vernieling van die nestgang door een grote schoen of een snuffelende hond is groot. Het schetst iets van de kwetsbaarheid van dit seizoen.

Vogelwachters van start

Van april tot en met augustus zijn zeven dagen in de week boswachters van Staatsbosbeheer actief in de duinen, om de ontwikkelingen van het broedseizoen te volgen. Ook zijn ze aanspreekbaar in het veld voor al uw vragen of opmerkelijke waarnemingen. Wie graag meer wil weten over de unieke duinnatuur kan ook terecht bij de vrijwillige vogelwachters. Zij zijn zeven dagen per week te vinden nabij het vogelkijkpunt van de Geul langs de Mokweg en bij de Vogelwachterskeet aan het eind van de Oorsprongweg, bij het uitkijkpunt Diep Gat in de Slufter-Noord. Schroom niet om uw vragen te stellen. Laten we hopen op een mooi broedseizoen 2022. Fijne Lente allemaal!

Tekst: Thomas van der Es

Instagram: @BoswachterThomas

Facebook: /StaatsbosbeheerTexel

E: t.es@staatsbosbeheer.n

T: 06-51408190

Ochtendgloren in de Seetingsnollen
Thomas van der Es in zijn vorige werkgebied, De Biesbosch