Kimberly Wodicke, nu nog in haar winkelhoek in het strandpaviljoen
Kimberly Wodicke, nu nog in haar winkelhoek in het strandpaviljoen Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

De Wereld van de Ondernemer: Eiland Baby

Laatste ondernemersberichten De Wereld van de Ondernemer

Op de hoek van de Nikadel en de Jan Daaldersteeg in De Koog wordt gewerkt aan een nieuw complex van winkels en appartementen. Eén van de ondernemers die hier een plek krijgen is Kimberly Wodicke (28) met haar bedrijf Eiland Baby. Zij begon tijdens de coronalockdown met een webshop voor zelfgemaakte babykleding. Die stelde ze ook ten toon bij Paal 21, het strandpaviljoen van haar schoonfamilie. En sindsdien is er geen houden meer aan voor de geboren Duitse, die al tien jaar op Texel woont en hier helemaal thuis is.

“Ik ben op mijn achttiende naar Texel gekomen om te werken”, vertelt Kimberly. “De mensen zullen me wel kennen van café Sjans, waar ik de meeste tijd heb gestaan, en van Paal 21. Ik kom uit Düsseldorf, een grote stad in het Roergebied, en daar was niet veel werk voor mij in die tijd. Hier heb je genoeg plekken waar je kunt werken. En het is hier natuurlijk prachtig wonen, veel mooier dan in een grote stad, waar iedereen dicht op elkaar leeft.”

Naaimachine

“Ik kom dus uit de horeca en ben een doener”, zegt Kimberly, “en na de geboorte van mijn dochter wilde ik graag weer aan de slag. Maar toen mijn verlof voorbij was, was er door de lockdown voor mij geen werk. Als jonge moeder was ik intussen goed thuisgeraakt in de babywereld en had ik veel belangstelling voor babykleding gekregen. Aan een lieve buurvrouw, die een naaimachine heeft, vroeg ik op een dag: ‘Wil je me uitleggen hoe zo’n apparaat werkt?’ Want het leek me leuk daar zelf iets mee te gaan doen. Zij vond al snel dat ik talent heb. Niet alleen voor naaien en knippen, maar ik heb er ook oog voor, blijkbaar.” 

Naar Paal 21

Kimberly kreeg er al meteen goede reacties op. “Mijn vriendinnen vonden het geweldig, wat ik maakte. Die zeiden op een dag dat ik ook wel zelfgemaakte kleding kon gaan verkopen. Ook mijn schoonmoeder vond het leuk, dat ik zo creatief was, en van haar mocht ik wat broekjes en mutsjes ophangen bij Paal 21, om te zien of mensen het ook wilden kopen. Dat ging heel erg goed en al snel breidde ik dat uit met slabbetjes, haarbandjes en dekentjes.”

Enthousiasme voor handwerk

“Het gaat best hard, maar ik kan het nog bijhouden”, vertelt Kimberly. “Met een naaimachine kun je toch wel acht tot tien items per dag maken, als je de volgorde van werkzaamheden goed organiseert. Gelukkig word ik ook goed ondersteund door mijn man. Het loopt goed, in elk geval. Je merkt dat er onder de mensen meer enthousiasme is voor handwerk en dat ze er ook wat voor over hebben; ze zien er de waarde van. Intussen heb ik een grote winkelhoek bij Paal 21, met twee rekken en vakken.” 

Ecologisch en sociaal verantwoord

Tijdens het aanvullen heeft Kimberly leuke gesprekken met de gasten. “Je merkt dan ook dat er meer vraag is naar ecologisch en sociaal verantwoord geproduceerde kleding. Dus zonder polyester, anti-allergeen en grotendeels op basis van katoen. De stoffen mogen ook niet onder slechte arbeidsomstandigheden zijn gemaakt. Daar letten we erg op bij de inkoop. We doen zaken met twee groothandels die daarin zijn gespecialiseerd. In de winkel komen ook andere merken dan Eiland Baby en daar stellen we dan dezelfde eisen aan.”

Volgende stap

Na twee seizoenen uitstalling bij Paal 21 is er nu dan al de volgende stap naar een eigen winkel. “Ik begon in het paviljoen steeds meer ruimte in te nemen. Er werd al een tafel voor ingeleverd, waar gasten hadden kunnen zitten. Al een tijdje wilde ik iets voor mezelf beginnen. Om me heen zag ik dat ook vrienden dat deden; Koen Witte in de Beachclub Texel en Demy Boezerooij van grand café Het Plein, bijvoorbeeld. Het lag misschien voor de hand dat ik ook iets in de horeca zou gaan doen, maar daar had ik het wel een beetje mee gezien. Intussen is de babykleding op mijn pad gekomen. Mijn eerste winkelervaring heb ik opgedaan bij Beach Active, de winkel van Monique en Michel Gregoire in De Koog. Zij hebben me laten zien hoe leuk het werken in een winkel kan zijn; hoe de mensen het waarderen als je hun gastvrij tegemoet treedt. En toen kwam het bericht dat er nieuwe winkelpanden zouden komen.”

Naaiatelier

In augustus kunnen de nieuwe winkels aan de Nikadel worden geopend. Kimberly heeft erg veel zin in haar onderneming, die Eiland Baby Kids Store gaat heten. “In de winkel gaan we de collecties per seizoen wisselen. Van wat we overhouden van de rollen stof, ga ik in serie unieke items maken en die komen dan weer in het paviljoen. Dat blijven leuke dingetjes voor de mensen die het strand bezoeken. Achter in de winkel maak ik mijn naaiatelier; dan kunnen de mensen me ook zien als ik bezig ben. Dat zal best druk worden, maar een vriendin helpt me al af en toe en ik ben in gesprek met een paar dames die kleding willen maken. Ook zal misschien hulp in de winkel nodig zijn, maar daar begin ik alleen. Eerst maar eens zien hoe het gaat.” 

Leuk straatje

“De nieuwbouw is energiezuinig; dat past natuurlijk goed bij onze opvattingen. Ook sluiten de winkels, die hier komen, mooi op elkaar aan. Het gaat een heel leuk straatje worden, met nieuwe winkels die goed bij elkaar passen. Naast ons komt een ‘familie-conceptstore’ en dat sluit goed aan op onze onderneming. Ook verwacht ik dat Martine van Hintum van Beauty Outline, die een Baby Spa nieuw in haar zaak heeft, ook meer klanten zal krijgen. Ik ken haar al lange tijd – ze hielp wel eens in café Sjans – en ik vind het heel leuk dat we nu buren gaan worden.”

Eiland Baby

T: 06-16460592

E: kim@eilandbaby.nl

I: www.eilandbaby.nl

Tekst en foto: Henk Cornelissen

“Het gaat een heel leuk straatje worden, met nieuwe winkels
die goed bij elkaar passen.”