Kevin Viveen, nog geen jaar uitbater, maar wel jubilaris
Kevin Viveen, nog geen jaar uitbater, maar wel jubilaris Foto: Pepijn Dros

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

40 jaar café De Kuip

Laatste ondernemersberichten De Wereld van de Ondernemer

Kevin ‘Knot’ Viveen is nog geen jaar uitbater van De Kuip in De Koog, of er staat al een groot jubileum op het programma. Dat hoort er allemaal bij als je zo’n roemrucht café met een lange geschiedenis overneemt. Op vrijdag 8 en zaterdag 9 april wordt in café De Kuip het 40-jarig bestaan gevierd. De vrijdagavond staat volledig in het teken van een reünie, terwijl zaterdagavond het dak eraf gaat tijdens een groot feest.

Wie denkt dat het oude bruine café op zijn retour is, moet maar eens een bezoekje brengen aan café De Kuip in De Koog. Al veertig jaar is dit unieke café in De Dorpsstraat een verzamelplaats voor oud en jong, voor Texelaar en toerist. “Wat ik bijzonder vind aan De Kuip is dat zo veel verschillende mensen zich hier thuis voelen”, zegt Kevin. “Het is niet alleen de stamkroeg van een hoop Texelaars, maar ook van mensen die hier graag komen en zich een beetje Texelaar voelen. Ik blijf me bijvoorbeeld verbazen over het aantal mensen dat een weekendje De Kuip doet in plaats van een weekendje Texel. Dan maken ze een rondje over het strand om vervolgens bij ons aan de bar aan te schuiven. Da’s toch fantastisch?”


Wonderlijke mengelmoes

Het viel Kevin al snel op, dat veel trouwe gasten bij hun eerste bezoek precies wisten wie hij was terwijl hij ze nooit eerder had ontmoet. “Via de verschillende Facebook-pagina’s over Texel, ging dat nieuws als een lopend vuurtje rond”, lacht Kevin. Het feit dat stamgasten overal en nergens vandaan kunnen komen maakt De Kuip volgens hem tot het bijzondere café dat het is. “Ik kom zelf uit een klein Limburgs dorpje onder de rook van Roermond. In de meeste dorpscafés kun je de vaste clientèle ongeveer uittekenen. Natuurlijk heeft De Kuip ook zijn vaste harde kern van kroeggangers, maar die groep wordt altijd aangevuld met nieuwe aanwas. Bijvoorbeeld van jonge Texelaars, toevallige voorbijgangers of dus met onze parttime-stamgasten van elders. Zo krijg je een wonderlijke mengelmoes van allerlei soorten gasten die op de een of andere manier ook nog eens heel goed met elkaar overweg kunnen. Dat zorgt voor een mooie dynamiek, waardoor iedere dag weer totaal anders is. Dat is voor mij waar café De Kuip voor staat.”

Ongedwongen sfeer 

Toen oprichter en naamgever Cor Kuip in 1982 de oude winkel van Dros Magazijn in de Dorpsstraat in De Koog overnam om café De Kuip te beginnen, had hij van zijn levensdagen niet kunnen bedenken dat deze beslissing zo veel impact zou hebben op heel veel mensen. Het begon destijds als een huiskamercafé waar werd gekaart, gebiljart, gekletst en vooral een hoop gelachen. Kevin: “Op basis van mijn eigen ervaringen en alle verhalen die ik inmiddels heb gehoord is die ongedwongen sfeer altijd blijven hangen.”

De Kuip Kroniek 

In de loop der jaren zijn er meerdere kleurrijke eigenaren en barmannen de revue gepasseerd. De geschiedenis van café De Kuip laat zich dan ook lezen als een schelmenroman waar schrijver Jan Cremer zich niet voor zou schamen. “Sterke verhalen horen bij café De Kuip”, zegt Kevin. “In de korte tijd dat ik hier ben heb ik allerlei verhalen in geuren en kleuren voorbij horen komen. Inmiddels voelt het bijna alsof ik er zelf bij ben geweest. Hoe je het ook wendt of keert: veertig jaar De Kuip levert meer dan genoeg stof op voor talloze verhalen.” Achter de schermen is Rein Stam, een van de vorige eigenaren, in de afgelopen weken dan ook druk bezig geweest met het samenstellen van een vuistdik glossy magazine genaamd ‘De Kuip Kroniek’. In dit met veel oude en nieuwe foto’s geïllustreerde magazine delen een aantal oud-medewerkers en stamgasten hun mooiste herinneringen aan hun favoriete kroeg. Kevin: “Het magazine is een prachtige ode aan veertig jaar De Kuip.”

Reünie 

Naast Rein en Kevin, zijn ook Cor Kuip, Henk Jan Klok, Frank Schraag en Ton Methorst nauw betrokken bij de organisatie van veertig jaar café De Kuip. “Het is toch fantastisch om dit jubileum te organiseren samen met al mijn voorgangers?”, vervolgt Kevin. “Zo is Henk Jan Klok momenteel bezig met een waar mediaoffensief om zo veel mogelijk mensen met een Kuip-verleden uit te nodigen voor de reünie en het feest. Maar uiteraard is iedereen welkom, ook als je nog nooit eerder in De Kuip bent geweest. Tijdens de reünie op vrijdagavond staat alles in het teken van herinneringen ophalen. Achterin de zaak speelt non-stop een film met allerlei beeldmateriaal, waaronder het beruchte filmpje dat ooit op nationale tv is uitgezonden. Verder gaan we de hele zaak volhangen met alle foto’s die we de afgelopen tijd bij elkaar hebben verzameld. En uiteraard presenteren we in de loop van de avond het magazine.”

Alle remmen los

Op zaterdagavond 9 april is het groot feest. Anders dan je misschien zou verwachten geen live muziek, maar wél Marco van Sambeek. Met medewerking van één van Texels bekendste dj’s gaan zaterdag gegarandeerd alle remmen los. “Na al die corona-ellende hebben we met z’n allen heel veel zin om weer een goed feestje te vieren”, zegt Kevin met een grote glimlach. “We proosten op het leven, en ik hoop dat we er een feest van kunnen maken waar de volgende veertig jaar nóg over gesproken wordt!”

Tekst en foto: Pepijn Dros