Jordy Vinke won zondag de Ronde van Den Burg. (Foto: Frank Grootemaat)
Jordy Vinke won zondag de Ronde van Den Burg. (Foto: Frank Grootemaat)

Jordy Vinke wint Ronde van Den Burg

Laatste nieuwsberichten
Na een machtige eindsprint kwam thuisfavoriet Jordy Vinke zondag juichend over de meet tijdens de wielerronde van Den Burg.

Op de finish klopte hij ‘overkanter’ Ton Slippens. Niels Jimmink, die in de Weverstraat steeds voorbij zijn eigen huis kwam, won de spurt van de achtervolgende groep en finishte als derde. Raymond Bakker, klassementsleider van de Texelse dorpenronden, kon het tempo van het pelotonnetje niet volgen en eindigde op enige achterstand. “Het was een pittig parcours”, zei Vinke na afloop. “Sommige stukken vielen echt tegen. Maar ik ben blij dat ik gewonnen heb.”

Vinke, die het parcours zelf mede had uitgezet, liet er vanaf het begin geen gras over groeien. Hij demarreerde zo ongeveer uit het vertrek en sloeg een gat met de overige deelnemers, zo’n dertig in getal. Een paar ronden lang reed hij alleen aan kop, tot hij werd bijgehaald door een achtervolgende groep. “Ik zat nog wat uit te rusten, toen ik zag dat Ton Slippens ervandoor ging”, aldus Vinke. “Die kende ik nog uit Oosterend (waar Vinke won en Slippens tweede werd, red.), dus ik wilde hem niet laten gaan.”

Al snel sloot Vinke aan bij de koploper en gezamenlijk bouwden ze hun voorsprong uit tot ruim twintig seconden. De achtervolgers deden wat ze konden, kwamen op een gegeven moment ook iets dichterbij, maar enkele ronden voor het einde was duidelijk dat Vinke en Slippens om de titel zouden strijden. Net als in Oosterend was de Texelaar het rapst. Zijn gemiddelde snelheid over het zware parcours was indrukwekkend: 41,8 kilometer per uur. Door zijn overwinning heroverde Vinke de oranje leiderstrui met nog één koers te gaan: de Ronde van De Cocksdorp op 19 september.
Vanuit de start pakte hij gelijk de kop. (Foto: Frank Grootemaat)
Vinke klopte Slippens in de sprint. (Foto: Frank Grootemaat)
Niels Jimmink eindigde als derde. (Foto: Frank Grootemaat)
Slippens, Vinke en Jimmink op het podium. (Foto: Frank Grootemaat)
Op het pittige parcours werden hoge snelheden behaald. (Foto: Frank Grootemaat)