Jordy Vinke aan kop. (Foto: Frank Grootemaat)
Jordy Vinke aan kop. (Foto: Frank Grootemaat)

Vinke wint in De Waal, nare val bij recreanten

Laatste nieuwsberichten
Jordy Vinke won zondag de wielerronde van De Waal.

De routinier uit Oudeschild had op de meet een voorsprong van een kleine vier seconden op Arjen Bos uit het Friese Bolsward. Met hem vormde Vinke lange tijd een tweemans kopgroep, maar in de laatste ronde wist de thuisfavoriet een gaatje te slaan. Niels Jeroen Bos finishte als derde.

De omstandigheden waren vrij gunstig tijdens de omloop door Texels kleinste dorp. Op het lange rechte stuk buiten ‘Sommeltjesville’ hadden de renners de wind in de rug, zodat hoge snelheden konden worden gehaald. Vinke noteerde een gemiddelde snelheid van bijna 44 kilometer per uur. Mede omdat klassementsleider Thijs Zuurbier verstek liet gaan, kon Vinke het oranje leiderstricot overnemen. De gebroeders Cees en Jaap Vlaming overhandigden hem bovendien de wisselbeker van de Ronde van De Waal, die lange tijd ‘vermist’ was en onlangs weer opdook.

Het publiek en de renners genoten met volle teugen van het wielerevenement, dat tijdens de recreantenwedstrijd helaas een domper kreeg te verwerken. Sverre Eschweiler ging na een bocht onderuit. De fysieke schade viel bij hem mee, maar Pieter Bakker was minder gelukkig. Bakker kon Eschweiler niet ontwijken en werd min of meer gelanceerd. Bij die val brak hij een sleutelbeen.

Omdat vanwege dit incident een ambulance op het parcours kwam, werd de wedstrijd bij de recreanten A voortijdig afgebroken. De uitslag werd bepaald door te bekijken wie bij de verreden rondes het meeste op kop had gereden. Hiervoor werden punten toegekend. De uitslag was als volgt: 1. Rob Bakker, 2. Robbert Boersen, 3. André Pijnacker en Dennis van der Veen. Boersen behield de leiderstrui.

Bij de recreanten B, die al voor het ongeval finishten, won Robert Jan Appel, voor Marco Drijver en Gerard Timmerman. Bij de jeugd zegevierde Diederik Jimmink voor Marit Bakker en Pelle van Onzen.
Beeld uit de wedstrijd van de recreanten. (Foto: Frank Grootemaat)
Publiek moedigt de renners aan op de rotonde. (Foto: Frank Grootemaat)
De jeugdwedstrijd. (Foto: Frank Grootemaat)
Het peloton voor de start achter de eend van Rob Teisman. (Foto: Frank Grootemaat)
Cees en Jaap Vlaming overhandigden Vinke de wisselbeker. (Foto: Willem Sangers)