HHNK heeft twee pieren ter hoogte van paal 10 versterkt. (Foto: Jules Schouten/HHNK)
HHNK heeft twee pieren ter hoogte van paal 10 versterkt. (Foto: Jules Schouten/HHNK)

Pieren strand Den Hoorn gerepareerd

Laatste nieuwsberichten
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)heeft onlangs twee pieren bij het strand van Den Hoorn (ter hoogte van paal 10) versterkt.

Het HHNK inspecteert elk najaar, voordat het stormseizoen begint, de waterkeringen. Naar aanleiding hiervan bleek dat in twee strandhoofden door uitspoeling gaten zijn ontstaan. “De stenen in de dammen wegen 50 tot 100 kilo per stuk, maar kunnen toch tot wel vijftig meter over de zeebodem verschuiven”, laat een woordvoerder weten. “Op deze plek was dit twee jaar geleden ook het geval: omdat het deel van Texel ‘uitsteekt’, is de stroming hier sterker en slijt de pier sneller. Daarom houdt het HHNK deze plek extra goed in de gaten.” Om de dammen weer in goede staat te brengen, is circa 330 ton stortsteen gestort en vastgezet met 140 ton gietasfalt.

“Dankzij de oostenwind zijn de waterstanden van de Noordzee zo laag dat we strandhoofden goed kunnen herstellen. Zo zijn de gaten die zijn geslagen, goed zichtbaar.” De aflandige wind duwt het water weg, waardoor de schade kan worden gerepareerd en de kust weer beschermd is tegen overstroming.
De combinatie van laag water en de juiste wind vergemakkelijkte de werkzaamheden. (Foto: Jules Schouten/HHNK)
De locatie krijgt van het HHNK extra aandacht, omdat de dammen hier sneller slijten. (Foto: Jules Schouten/HHNK)