Afbeelding: Woontij.
Afbeelding: Woontij. Foto:

Woontij bouwt vernuftige, zelfvoorzienende huizen

2 aug, 12:00 Laatste nieuwsberichten
Aan de Pontweg, naast Tubantia, verschijnen eind dit jaar vier zelfvoorzienende woningen. De woningen zijn CO2-neutraal: ze zijn onafhankelijk van fossiele brandstoffen en ze zijn herbruikbaar. In de woningen worden medewerkers van Texelse bedrijven gehuisvest, het zijn zogenaamde Ecomiewoningen. Dat maakt Woontij bekend.

De woningen worden gebouwd door Livefree uit Nijkerkerveen, de casco’s van de huizen komen uit Estland, van het bedrijf Nordic Houses. “De huizen zijn met elkaar verbonden via een zogenaamd MicroGrid, een klein gebouwtje van 4 bij 4 meter waar de kabels en een klein persriool naartoe lopen en waar de centrale voorzieningen zijn: een batterij en een aantal omvormers. Er is een computer die de verdeling van de energie regelt en bewaakt. Het dak bestaat uit zonnepanelen en er wordt een warmtebuffer toegepast. Daardoor hoeft de warmtepomp ’s nachts niet te draaien. Verwacht wordt dat de woningen meer energie opwekken dan dat ze gebruiken. Met het overschot zullen ze Tubantia van elektriciteit voorzien.”

De vernuftige woningen zijn in hun geheel herbruikbaar en herplaatsbaar en kunnen op termijn aangesloten worden op externe energiebronnen, zoals windturbines of waterstofopslag. Eind dit jaar moeten ze gereed zijn voor gebruik, de vergunningen zijn verleend. “Als het een succes is, zal Woontij onderzoeken of er op andere locaties ook zulke woningen geplaatst kunnen worden”, zegt de corporatie.

Economiewoningen zijn sociale huurwoningen die zijn bestemd voor het huisvesten van niet van het eiland afkomstig personeel, dat in de loop van de tijd door kan stromen naar de reguliere huurmarkt. De woningen maken geen deel uit van het reservoir aan huurwoningen, het gaat om woningen die speciaal voor dit doel zijn aangekocht of gebouwd. Bedrijven en instellingen kunnen een optie op een economiewoning kopen voor €8712,-.