Marianne Witte met haar nieuwe pennenvrucht
Marianne Witte met haar nieuwe pennenvrucht Foto:

Marianne Witte komt met nieuw boek voor groep 3

Kunst & cultuur

Ook op Texel begint aanstaande het nieuwe schooljaar. Dat is voor Marianne Witte een mooi moment voor het uitbrengen van een nieuw leesboek voor groep 3.

De Texelse auteur schreef ‘Dog wil vrij zijn’ op AVI-niveau M3, geschikt voor kinderen die in groep 3 van de basisschool beginnen met lezen en schrijven. Halverwege het schooljaar kunnen ze het al zelf voorlezen aan hun ouders, grootouders, broertjes en zusjes. Niet elke school hanteert dezelfde leesmethode, maar dat maakt voor het boek niet uit. Het kind mag het lezen zodra het eraan toe.

Voorlezen belangrijk

“Het belangrijkste is dat een kind regelmatig wordt voorgelezen of dat het zelf minimaal tien minuten per dag leest”, legt Marianne uit. “Ik heb van dichtbij meegemaakt hoeveel invloed laaggeletterdheid heeft op een leven. Goed kunnen lezen is essentieel om mee te kunnen draaien in de maatschappij. Dat klinkt serieus als het gaat om een boek voor zesjarigen, maar het begint met leesplezier kweken. Daar werk ik graag aan mee met mijn boeken.”

Het verhaal gaat over een hond met een baas die eigenlijk geen tijd voor hem heeft. Dog is het zat en loopt weg. Hij sluit zich aan bij een groep straathonden, maar het leven dat zij leiden is niet wat hij zich ervan had voorgesteld. ‘Dog wil vrij zijn’ wordt uitgegeven door Kluitman. De illustraties zijn van Marijke Klompmaker. Met ingang van het nieuwe schooljaar ligt het boek in de winkels en binnenkort is het ook te leen in de bibliotheek.