Arthur met de wolharige neushoorn
Arthur met de wolharige neushoorn Foto: Ecomare

Weblog Ecomare - Het verleden van de zee

Historie

Wij moderne mensen leggen ons leven vast in beeld en geschrift. Zo kunnen we eeuwen terugkijken in onze geschiedenis. Om te weten hoe de prehistorische mens leefde, moeten we andere bronnen gebruiken. Dankzij opgravingen is veel bekend over het leven tot tienduizenden jaren geleden. De nieuwe tentoonstelling Doggerland gaat over het verleden van de Noordzee, tot zo’n 11.000 jaar geleden.

Wat we nu kennen als de Noordzee heeft niet altijd onder water gestaan. Het was meestal land. Tussen het vasteland van Europa en wat nu Engeland is, lag een weids dal waar rivieren doorheen stroomden. Tijdens de ijstijden werd het gebied bevolkt door grote zoogdieren, zoals mammoeten, wolharige neushoorns en reuzenherten. De eerste mensachtigen verschenen er bijna een miljoen jaar geleden. Zij waren de eerste menselijke bewoners van wat we nu Doggerland noemen.

Uit zee en van het strand

Vissers krijgen geregeld botten en voorwerpen in hun netten, afkomstig uit de tijd dat de Noordzee geen zee was. Soms worden ook prehistorische vondsten op het strand gedaan, meestal na een zandsuppletie. De bodem van de Noordzee herbergt een schat aan geheimen over deze verdwenen wereld! Als bottenexpert bij Ecomare krijg ik dit soort vondsten geregeld onder ogen, van vissers en van strandwandelaars. We hebben inmiddels heel veel verschillende soorten botten van allerlei uitgestorven landzoogdieren in onze collectie. 

Aandacht voor de dieren

Doggerland is een reizende tentoonstelling, gemaakt door het Rijksmuseum voor Oudheden. Wij hebben er deels een eigen invulling aan gegeven. Zo staat ons model van de wolharige neushoorn als blikvanger in de tentoonstelling. Hij zet meteen de toon: bij ons krijgen de dieren van Doggerland meer aandacht. Onderin de vitrines hebben we botten van de uitgestorven dieren neergelegd, met een model van het betreffende dier erbij. We hebben bovendien een vitrine met vondsten van Doggerland toegevoegd, gevonden op Texel of opgevist door Texelse vissers, van verzamelaars op het eiland.

Botten determineren

Nu we een tentoonstelling met prehistorische vondsten hebben, ga ik ook weer bottenshows geven. Dan neem ik allerlei opgeviste en gevonden fossiele botten mee het museum in en vertel ik erover. Mensen die denken een fossiel bot op het strand te hebben gevonden, kunnen hem altijd laten zien. Een foto sturen kan ook, naar conservator@ecomare.nl. Dan wel graag met een liniaal erbij. Doggerland blijft een jaar staan. Kom je kijken?

Tekst: conservator Arthur Oosterbaan