Eugene Darter
Eugene Darter Foto: collectie LOMT

Uit het archief van Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel

Historie

Het digitale museumarchief bevat veel materiaal over vliegtuigen die in Nederland en de Noordzee zijn neergestort. Eén daarvan is de B-17-bommenwerper ‘Lonesome Polecat II’, die op 16 december 1943 neerkwam voor de kust bij De Koog. Over dit toestel en zijn bemanning hebben we veel informatie, mede doordat de Amerikaan Michael I. Darter regelmatig een bezoek brengt aan het eiland. Hij is de veel jongere broer van Eugene Francis Darter (foto), de nog altijd vermiste marconist van het toestel.

De onfortuinlijke B-17 met registratie 42-30255 was op de terugweg van een bombardement op de havens van Bremen waar onderzeeboten (U-boten) werden gebouwd. Het toestel werd in de buurt van het doel geraakt door Duitse luchtafweer (Flak) waardoor een van de motoren het liet afweten. Op de terugweg werd de B-17 aangevallen door Duitse jagers waarbij een tweede motor in brand vloog. Daarbij raakte de 24-jarige piloot Frederick (Fred) Delbern gewond en liep de 26-jarige copiloot Don Neff zware verwondingen op. Delbern gaf het sein het toestel te verlaten en navigator Royal (Pete) Jackson en bommenrichter Junius (Ed) Woollen sprongen boven Duits grondgebied uit het toestel, korte tijd later gevolgd door boordwerktuigkundige Loren Dodson. De overige bemanning hoorde het sein niet, door een defect geraakt intercomsysteem.

Fred Delbern, hoewel gewond, slaagde erin de B-17 nog lang in de lucht te houden en uiteindelijk probeerde hij een noodlanding te maken voor de Texelse kust, wat helaas fataal afliep. Beide piloten kwamen om en worden nog steeds vermist. Voordat de B-17 in zee terechtkwam, waren de andere bemanningsleden inmiddels door Delbern gewaarschuwd. De zwaargewonde 30-jarige marconist Eugene Darter, verliet als eerste van de overgebleven bemanningsleden het toestel. Het lukte hem echter niet zijn parachute los te koppelen toen hij in het koude water van de Waddenzee terechtkwam en is daardoor hoogstwaarschijnlijk verdronken. De voor vele Texelaars bekende Cor Ellen, toen 17 jaar oud, moest destijds vanaf de dijk hulpeloos toekijken, maar kon geen hulp bieden doordat de afstand te groot was en het water te hoog en te koud (luchttemperatuur was rond het vriespunt).

Boordschutters Doral Hupp, Frank Lee, Robert McKeegan en Charles Schreiner hadden inmiddels ook het toestel verlaten. Zij kwamen op het eiland terecht en werden, net als degenen die al eerder het toestel verlieten, gevangen genomen door de Duitsers; Zij overleefden de oorlog.

Meer informatie over de Lonesome Polecat en 1854 andere toestellen en 8240 bemanningsleden is terug te vinden op de website www.airwar4045.nl.

Tekst: Jan Nieuwenhuis