Een van de Weihes op vliegveld De Vlijt
Een van de Weihes op vliegveld De Vlijt Foto: uit collectie Jan G.H. Hermsen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Uit het archief van LOMT: ‘Weihes op de Vlijt’

Historie

In het museumarchief hebben we een aantal foto’s van een bijzonder vliegtuig van Duitse makelij. Twee van die vliegtuigen bevonden zich vóór en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog op vliegveld De Vlijt. Ze werden gebruikt als lesvliegtuig door de LVA (’Luchtvaartafdeeling’; de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht). Piloten van de LVA kregen op het Texelse vliegveld hun eindopleiding en zij vlogen dan onder andere met deze toestellen.

Deze ‘vreemde vogels’, van het type Focke Wulf Fw 58 ‘Weihe’ (Kiekendief), waren overigens nog maar kort in Nederland. De tweemotorige vliegtuigen met de registraties 197, 198 en 199 waren op 31 mei 1939 vanuit Duitsland overgevlogen naar de vliegbasis Soesterberg. Een paar maanden later, in augustus 1939, werd besloten nog twee extra toestellen te bestellen. Zo kwamen er in februari 1940 nog twee Weihes bij, de 195 en 196.

In november 1939 werden de 198 en 199 op het eiland gestationeerd, maar het toestel met de registratie 199 moest binnen vier maanden het eiland alweer verlaten... per dekschuit! Deze Weihe, gevlogen door kapitein-vlieger J.L. Zegers (commandant van de vliegschool op Texel), had op 2 maart 1940 een buiklanding gemaakt en was daarbij beschadigd. Het toestel werd gedemonteerd en naar Schiphol getransporteerd voor reparatie, waar het aan het begin van de oorlog nog stond. De Weihe ging verloren tijdens een bombardement op Schiphol in de meidagen van 1940. Ook de Weihe met registratie 198 moest in maart 1940 al worden afgeschreven nadat het was gecrasht op het wad.

Deze ‘ongelukjes’ hadden tot gevolg dat er geen Weihes meer op Texel aanwezig waren en zodoende werd besloten de in februari 1940 afgeleverde toestellen (de 195 en 196) naar Texel over te brengen. In april 1940 werd de 195 echter alweer vervangen door de 197. Zo stonden dus vlak voor het begin van de oorlog de Weihes met de registraties 196 en 197 op het vliegveld. Hierbij moet wel worden aangetekend dat door de toenemende oorlogsdreiging was besloten alle vliegtuigen, waaronder ook deze Weihes, te verplaatsen naar locaties buiten het vliegveldterrein.

Voor de Weihes heeft dat niet mogen baten. Beide toestellen zijn in brand geschoten op een weiland tegenover hoeve Nieuw-Breda, op de hoek Postweg-Slufterweg. Van de toestellen is welgeteld één onderdeel overgebleven: een landingslicht, dat is te bezichtigen bij ons in het museum!

Tekst: Jan Nieuwenhuis