Demonstratie nettenboeten bij Kaap Skil
Demonstratie nettenboeten bij Kaap Skil Foto: Stephan Krofft/Stichting Texels Museum

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Veel extra activiteiten in de meivakantie bij musea

Cultuur

De Texelse musea laten zich niet onbetuigd in de meivakantie. Dat maakt een bezoek aan het openluchtmuseum van Kaap Skil of het natuurcentrum Ecomare nog leuker. Bij Kaap Skil zijn op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag mensen aan het werk met oude ambachten. Bij Ecomare wordt een reusachtig skelet in elkaar gezet, van de grootste walvis die ooit in Nederland is aangespoeld. Meekijken mag.

Bij Kaap Skil in Oudeschild zetten de touwslagers hun lijnbaan op en kun je je eigen springtouw bij hen draaien of is de molenaar, dan wel de nettenboeter aan het werk. In de smederij tovert de smid een ijzeren staaf om tot een gebruiksvoorwerp. In de vissershuisjes is te zien hoe de mensen rond 1900 leefden.

Jutterij en de Reede

Texelaars leven al eeuwen met, van en op de zee. De jutters zijn een slag apart onder de eilanders. Deze vrijbuiters proberen de strandvonder van de gemeente altijd voor te zijn. Door net iets vroeger op pad te gaan, hopen ze hun slag te slaan tussen de aanspoelsels op het strand. Op de doordeweekse dagen in de meivakantie vertelt een jutter in Kaap Skil zijn stoere en sterke verhalen om 11.30 en om 13.30 uur. In de kelder van het entreegebouw wordt duidelijk waarom Texel in de zeventiende eeuw het middelpunt van de wereldzeeën was. Er is een enorme maquette van de Reede van Texel, waar handels- en oorlogsschepen voor anker gingen. Van hieruit werd naar alle windrichtingen gevaren en kwamen de schepen met hun kostbare lading ook weer terug. Tastbare bewijzen van deze roemruchte tijd worden regelmatig gevonden door de plaatselijke duikers. Gezinnen met kinderen krijgen een bingokaart bij de kassa. Wie vindt als eerste alle voorwerpen die op de kaart staan afgebeeld?

Groot, groter, grootst bij Ecomare

Ecomare heeft als thema de overtreffende trap gekozen. Heel toepasselijk, want het skelet van de grootste walvis die ooit in Nederland aanspoelde wordt er deze weken in elkaar gezet. Het gaat om een gewone vinvis van 24 meter lang. Het enorme skelet van de gewone vinvis ligt in delen in het Zeeaquarium. Naar verwachting zal de preparateur rond half mei met deze monsterklus klaar zijn. In de meivakantie kunnen bezoekers van het centrum met hem meekijken. Educatief vrijwilligers geven graag uitleg over het skelet, de walvis en de doodsoorzaak van het dier.

Audiotour

Door middel van een QR-code is bij de receptie van Ecomare een audiotour te downloaden. Deze voert langs verschillende overtreffende trappen in en rond het museum. Van de grootste piemel tot de verste vlieger en de langste vis. Ontdek de extremen uit het dierenrijk van de Waddenzee en Noordzee!

De grootste roofdieren

Grijze zeehonden zijn de grootste roofdieren van Nederland. De andere twee zeehondensoorten die je bij Ecomare kunt zien, de gewone zeehond en de ringelrob, zijn wat kleiner. Maar ook zij hebben een echt roofdierengebit! Kom ze van dichtbij bekijken, ontdek de verschillen en geniet van de voerpresentaties om 11 en 15.30 uur.

De schattigste kuikens

Jonge eendjes horen tot de schattigste kuikens met hun dons, hun zwempootjes en platte snaveltje. Eendenkuikens die hun moeder zijn kwijtgeraakt worden volwassen eenden in de Vogelopvang van Ecomare. Ze groeien als kool op het speciale watervogelvoer! Als ze nog heel klein zijn worden ze binnen verzorgd en zijn ze door de ramen te bekijken. Zijn ze wat groter, dan zitten ze buiten en zijn ze te zien door de gluurschermen van de Vogelopvang. Kijk ook in de meeuwenkolonie naast het restaurant, misschien zie je wel de eerste kuikens van de stormmeeuwen rondstappen. Ook heel schattig, aldus de verzorgers.

Jasmijn Hulleman voert de zeehonden bij Ecomare