Het trio hART geeft twee benefietconcerten in de kerk van Den Hoorn
Het trio hART geeft twee benefietconcerten in de kerk van Den Hoorn

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Benefietconcert voor Oekraïense vluchtelingen

Cultuur

Drie musici van internationale allure geven op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei twee bijzondere, van elkaar verschillende benefietconcerten in de kerk van Den Hoorn. Op deze wijze zamelen zij geld in om de liefdevolle opvang van Oekraïense vluchtelingen op Texel te ondersteunen.

Er zullen werken van Bach, Fauré, Hummel en Von Weber worden gespeeld, maar ook werken van Nederlandse, Oekraïense, Poolse en Georgische componisten; speciaal voor deze gelegenheid ten gehore gebracht. De drie vormen Trio hART.

Inez Popko

De Poolse fluitiste Inez Popko heeft meegewerkt aan concerten in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Ze won verschillende prijzen op concoursen in Polen en kreeg studiebeurzen van de Poolse regering. Zij werkte samen met hedendaagse componisten en nam een solo-cd op met werken van de Litouwse componist Arturas Bumsteinas, ‘My own private Bayreuth’. Na een tournee door China bracht zij een cd uit voor fluit en piano met werken van Reinecke en Sancan. Inez behaalde Masterdiploma’s aan de Koninklijke Conservatoria in Den Haag en Brussel. Zij werkte mee aan de Operadagen in Rotterdam en aan het Huygensfestival in Voorburg. Zij is ‘artist in residence’ bij de Poolse ambassade in Nederland.

Katja Dirven

De Oekraïens-Nederlandse celliste Katja Dirven is afgestudeerd aan het Staatsconservatorium in Kiev. Zij behaalde haar masterdiploma voor solospel en kamermuziek aan het Codarts Conservatorium te Rotterdam. In Kiev won zij de hoofdprijs van het Lysenko Music Competition. In 2020 nam Katja samen met de pianist Roderigo Robles de Medina een cd met de complete cellosonates van Beethoven op. Katja speelt in verschillende kamermuziekensembles met o.a. József Lendvay, Mikhail Zemtsov, Igor en Vesna Gruppman. Ze is lid van de orkesten Sinfonia Rotterdam en Philharmonie Zuid-Nederland. Daarnaast geeft ze les aan het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut waar zij ook leiding gaf, en werkt mee aan het cellofestival in Dordrecht.

Nadia Askarova

De Russisch-Nederlandse pianiste en organiste Nadia Askarova studeerde cum laude af aan de beroemde Gnessin Muziekacademie in Moskou en volgde daarna een postdoctorale opleiding. Zij deed onderzoek naar de samenhang van retorica, Luthers koraal en diens motieven- en getallensymboliek in de klavierwerken van J.S. Bach. Zij kreeg een UNESCO-studiebeurs ten behoeve van haar Masterstudie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Nadia heeft diverse internationale hoofdprijzen gewonnen, waaronder het Rubinstein Concours in Parijs en het Wiener Klassiker Concours in Boedapest. Zij richtte in Voorburg het Jeugd Klavieren Centrum Nederland op. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen daar les krijgen op moderne en historische klavieren en doen mee aan workshops en ensemble projecten.

Voorwoord burgemeester

Het eerste van de twee concerten zal worden bijgewoond door burgemeester Michiel Uitdehaag, die daarbij het voorwoord zal verzorgen. Beide concerten beginnen om 20.00 uur. Kaarten zijn te bestellen bij de VVV Texel via www.texel.net (zoek op ‘Muziek zonder grenzen’). Ze kosten € 20 per stuk en wie beide concerten wil bijwonen kan een passe-partout kopen voor € 35. Meer informatie wordt desgewenst gegeven door Joop Hendriks, T: 06-22870490.