De vorige voorstelling begin 2020, kort voor de corona-uitbraak..
De vorige voorstelling begin 2020, kort voor de corona-uitbraak.. Foto: Jeroen van Hattum

Toneel in Den Hoorn

Cultuur

Ruim twee jaar na de laatste voorstelling mag De Vriendenkring eindelijk weer eens de planken op. Vrijdag 15 en zaterdag 23 april speelt de Hoornder toneelvereniging in dorpshuis De Waldhoorn de klassieker ‘Lucy’s baby’ van John Patrick.

Dat er veel is gebeurd sinds de vorige keer, is zwak uitgedrukt. Corona was in februari 2020 niet veel meer dan een vage dreiging. En ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zullen maar weinig mensen hebben voorzien. “Binnen onze vereniging moesten we helaas afscheid nemen van Roel de Waard, onze onvergetelijke regisseur”, blikken de leden van De Vriendenkring terug. “Twee jaar geleden was hij al ziek, maar nog gezond genoeg om zijn rentree als speler te maken, toen Joop Rommets senior en Harry Gerritsma door ziekte moesten afhaken. Voor wie erbij was: als de zwijgzame bejaarde Anton Velsen, bijna vastgeroest in zijn rolstoel, leverde Roel met alleen mimiek en lichaamshouding een prestatie die je altijd bij zal blijven.”

Ook deze repetitieperiode verliep volgens De Vriendenkring verre van vlekkeloos. “Wekenlang konden we door corona weinig of niets doen en ook dit keer bleef helaas niet iedereen gezond. Begin februari moesten we in allerijl nog op zoek naar vervanging voor Margriet de Graaff en Sietske Bakker. Om een lang verhaal kort te maken: dat is gelukt, met dank aan onze contacten in De Waal.”

Op het programma staat ‘Lucy’s baby’ van John Patrick. De Vriendenkring speelde deze komedie al eerder: in 1985 en in 1999. “Geen vooropgezet plan om op herhaling te gaan, maar twee leden van onze leescommissie waren heel enthousiast en ontdekten pas later dat het een klassieker betrof. Geen reden om er vanaf te zien, want Lucy’s baby is echt een heerlijk stuk.”

Hoofdpersoon Lucy Kronkie – verzamelaar en handelaar in bijna alles – is in de veronderstelling dat ze de laatste telg is van een verder uitgestorven familie. Net wanneer ze daarover haar beklag doet tegen haar buurvrouw en beste vriendin Rosie, stapt er een vreemdeling binnen. Even argeloos als gastvrij heet ze hem welkom. Dat had ze beter niet kunnen doen, want de man haalt ook zijn zoon, zijn schoondochter en hun oma binnen en met z’n vieren nemen ze bezit van het huis. “Hoe het afloopt, vertellen we natuurlijk niet, maar het is de moeite waard om dat zelf te komen bekijken.”

De spelers zijn, in volgorde van opkomst: Jacolien van Kooten, Ria Boeijen, Joop Rommets, Marcel Witte, Esther Duinker en Jeannette Groenhof. De regie is in handen van Karin Gaasbeek, Henny van der Haar souffleert.

Beide voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Kaarten reserveren kan bij Joop Rommets (tel. 319405) en Esther Duinker (tel. 06 53264849).