Verrassing van het personeel
Verrassing van het personeel Foto: Rianne Blom

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Fri og glad (14): Jan is weer thuis!

Column

In april 2021 emigreerden Jan en Rianne Blom, bekend van de tv-serie Boer Zoekt Vrouw met hun twee zonen van hun Texelse boerderij Vrij & Blij, naar een melkveehouderij in Denemarken. Sindsdien bericht Rianne ons maandelijks hoe het hun daar vergaat. Eerder dit jaar werd Jan getroffen door de spierziekte GBS, waarvan hij nu herstellende is.

Jan is weer thuis!

Jan is sinds vrijdag weer thuis! Hij is op 30 mei begonnen met de eerste stapjes. Daarvoor kreeg hij een speciale loopkar. In het weekend kwam Ellen, Jans jongste zusje, vanuit Nederland over. Met haar en de kinderen zijn we naar de fokdag geweest in Hobro. Ook met Jan, in een rolstoel. Dit ging heel erg goed. Daarna hebben we nog lekker aan het haventje gezeten en een broodje gegeten. Hier konden de kids ook even lekker spelen. Na die dag had Jan echt het gevoel van: ‘Ik ga volgende week naar huis’. Met Hemelvaart is ook Jans op één na oudste zus met haar man en jongste dochter een lang weekend geweest. Ook dat was superleuk en gezellig.

Hij is op zondag begonnen met wat stapjes te zetten met de rollator en wilde het die week verder ontwikkelen en met krukken leren lopen, maar ook leren de trap op te gaan en dergelijke. Allemaal handigheidjes voor als hij die vrijdag naar huis zou gaan. Ik had voor de dag dat ik Jan ophaalde een verrassingsfeestje georganiseerd voor zo’n veertig vrienden en buren. Ik had een hotdogkar gehuurd en genoeg bier en frisdrank ingeslagen. Otto en Remco hadden stropakken op de wagen gezet en daar een welkomsttekst op gespoten met verf. Zelf ik wist niet eens dat ze dat gingen doen! Maar helemaal prachtig!

Jan vond het geweldig. We hebben iedereen gesproken en genoten van alle gesprekken en het weerzien. Nu kan Jan inmiddels Jan zelf zonder krukken of rollator lopen. Hij moet af en toe zijn evenwicht nog wat zoeken en gaat nog niet zo snel, maar hij komt er wel! Hij scheurt dus nu heerlijk met onze ATV over het terrein.

Op de boerderij hebben we maandag voor de tweede keer gemaaid en dinsdag zijn we gaan kuilen. Dat hadden we een week eerder willen doen, maar toen werd het weer zo wisselvallig met regen, dat dat helaas niet lukte. Met het aantal koeien dat we melken zitten we inmiddels helemaal tjokvol en de melkprijs is goed, dus dat gaat mooi. Uiteraard zijn de kosten ook een stuk hoger, maar het is alsnog een goede melkprijs. Iets lager dan in Nederland. Arla geeft altijd wat minder dan Friesland Campina. We melken nu rond de 510 koeien.

De kids gaan heel goed op school. Melle spreekt prima Deens en is soms mij aan het vertellen hoe iets in het Deens heet, haha! Siem gaat ook steeds beter. Maar hij is jonger dus dat spreken is sowieso nog iets minder. Maar hij verstaat alles en spreekt ook veel woorden Deens en steeds meer zinnen.

Een van onze medewerkers woont naast onze boerderij en diens dochter is het vriendinnetje van Siem. Dat zijn twee handen op één buik. Ook bij de opvang spelen ze veel samen. Ik hoorde vandaag van een van de leiders daar, dat Siem haar gisteren zelfs een kusje had gegeven en dat ze hand in hand lopen. Zo liefff! Melle heeft een beste vriend met wie hij graag wil afspreken, maar dat is er door de situatie bij ons nog niet van gekomen. Hopelijk gaat dat gauw gebeuren.

Blij op de boerderij
Een hartelijke begroeting
Jan vertelt zijn verhaal aan de gasten
To hænder på den ene mave