Jan is alweer wat aan de beterende hand
Jan is alweer wat aan de beterende hand Foto: Rianne Blom

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Fri og glad - Vrij & Blij in Denemarken (13)

Column

In april vorig jaar emigreerden Jan en Rianne Blom, bekend van de tv-serie Boer Zoekt Vrouw, met hun twee zonen van Texel naar Denemarken. Ze hebben daar een grote melkveehouderij overgenomen. Maandelijks houdt Rianne ons op de hoogte van hun belevenissen. Alles ging voorspoedig, tot eind maart. Toen werd bij Jan het syndroom van Guillain-Barré vastgesteld; een neurologische aandoening, waarvan hij langzaam herstelt.


Het gaat de goede kant op

Hier gaat het nu echt de goede kant op met Jan, inderdaad. Sinds twee weken is hij terug nu in de revalidatiekliniek in Hobro. Hij kan inmiddels zijn handen en armen weer goed gebruiken. Uiteraard is de kracht niet optimaal, maar het meeste lukt hem. In zijn benen begint hij nu ook al wat meer gevoel te krijgen. Alleen lopen, dat zit er nog een tijdje niet in. Deze week hebben we een gesprek met de arts en de fysiotherapeut. Dan hopen we ook een beetje duidelijk te krijgen wat het programma gaat worden in de komende tijd. Hoe zien zij de revalidatie van Jan? Gaat het vlot of niet? Wanneer denken ze dat Jan naar huis kan, dat hij daar goed genoeg voor is? Uiteraard moet hij dan wat kunnen lopen. Maar ik heb er geen idee van, aan wat voor termijn we moeten denken. Voor de rest ga ik alleen of met de kinderen regelmatig naar Jan toe, uiteraard. Dan gaan we veel naar buiten, nu het zulk lekker weer is. Het is in deze tijd genieten met elkaar, hoewel we er allemaal ontzettend naar uitkijken dat hij weer gewoon thuis is.

Op de boerderij gaat het ook allemaal lekker. We zijn maandag begonnen met het maaien van de eerste snede. In deze omgeving zijn we, geloof ik, de eersten, haha! Ik weet wel dat onze vrienden afgelopen zaterdag al gemaaid hebben. Die zitten hier 30 minuten vandaan, zuidelijker. Denen zijn vaak wel wat later met maaien, heb ik begrepen. Er staat in elk geval een mooi dik pak gras op, dus dat is wel mooi. Wel hebben we wat lichte schade door de droogte. Ook hier hebben we daar een beetje last van. Maar ik geloof niet zo erg als in Nederland. Hier kun je het bijvoorbeeld zien aan wat bruine puntjes aan het gras. Maar voor de rest gelukkig niet.

Daarnaast is de verbouwing van de oude stal, waar het jongvee staat, klaar. Sinds twee weken staat het jongvee daar nu in. De dieren moesten er wel heel erg aan wennen, dat ze nu niet meer op stro liggen maar in de ligboxen moeten gaan liggen. Het gevolg was, dat ze op de roosters op het beton gingen liggen. Maar nu zie ik hier af en toe nog maar eentje dit doen.

In de koeienstal hangen inmiddels zestien extra ventilatoren en deze worden op dit moment door de elektricien geïnstalleerd. Dit moet ervoor zorgen dat we de warmte in de stal beter kunnen reguleren en dat de dieren minder last van hittestress krijgen in de zomer.

Voor de rest zijn we nog veel aan het schuiven in de kalfjesstal met de dieren, omdat we de hokken allemaal aan het verbouwen zijn voor de andere indeling en de drinkautomaten, die zo meteen gaan komen.

Kort gezegd we zijn hier lekker aan de gang en ook met Jan gaat het de goede kant op!

Groeten uit Denemarken!

Tekst: Rianne Blom

Spelen op de vloer in de ziekenkamer
De installateur aan het werk in de stal
Met de droogte valt het in Denemarken nog wel mee
Jongvee aan het middagmaal