Beeld uit de beginperiode
Beeld uit de beginperiode Foto: fam. Commandeur

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

85 jaar groepsaccommodatie De Stolp

Algemeen

Groepsaccommodatie De Stolp bestaat vandaag 85 jaar. De eerste gasten kwamen in het kader van de mobilisatie. Onder dreiging van wat tot de Tweede Wereldoorlog zou uitgroeien, werd op de boerderij aan de Stolpweg een groep militairen ingekwartierd.

Het was de eerste sectie van de 8e Zoeklichtafdeling uit Utrecht. Het regiment kwam op 11 april 1939 met drie zoeklichten aan op Texel. In de oorlog werd De Stolp bezet door het Duitse leger. Net na de oorlog werd de boerderij ook nog gebruikt als school, omdat het schoolgebouw van Den Hoorn was verwoest.

Vierde generatie

Tot 1975 werd De Stolp gecombineerd gebruikt als koeien- en schapenstal en als groepsverblijf. Ondertussen is de agrarische tak verdwenen en loopt er alleen nog wat kleinvee rond. De huidige eigenaren, Chris en Franciska Commandeur, hebben De Stolp nu al 22 jaar in handen. Zij zijn van de vierde generatie die er de scepter zwaait. In die periode hebben ze heel wat schoolreisjes en familieweekenden in huis gehad, wat voor veel gezelligheid heeft gezorgd en dat gebeurt nog steeds. Er kunnen, in verschillende samenstellingen, in totaal 120 personen worden ondergebracht.

Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan worden er leuke prijzen verloot. Op de Facebookpagina ‘Groepsaccommodatie De Stolp’ staat wat er te winnen valt.