Nouk krijgt zijn vrijheid terug
Nouk krijgt zijn vrijheid terug Foto: Sibbie Haak

Door visnet gewonde Nouk is terug naar zee

Algemeen

Grijze zeehond Nouk, die op 9 februari met een visnet om zijn nek op het strand werd gevonden, is terug naar zee. Zijn wonden zijn in de opvang van Ecomare grotendeels genezen. Omdat hij heeft bewezen dat hij zichzelf kan redden en alleen de pech had een visnet tegen te komen, lieten zijn verzorgers hem vrijdag vol vertrouwen gaan.

Nouk (foto) werd gevonden met een diep ingesneden nylon visdraad om zijn nek en een zwaar stuk grofmazig net dat daaraan vastzat. Dit laatste zat onder het zand, waardoor het geheel vele kilo’s woog. Het maakte dat Nouk zijn wond verder openscheurde als hij zich bewoog. Hij had er veel pijn van en kreeg in de opvang, naast antibiotica, de eerste dagen pijnstillers.

Verder gezond

Nouk is een jonge grijze zeehond. Bij binnenkomst in de zeehondenopvang van Ecomare woog hij 24,7 kilo. Een goed gewicht voor een zeehond van een paar maanden oud. Hij at ook meteen zelf. Doordat hij alleen moest herstellen van zijn verwondingen, hoefde hij niet lang in de opvang te blijven. Een zieke zeehond of huiler blijft gemiddeld twee tot drie maanden; dat was in het geval van Nouk niet nodig. Zijn wonden zijn nog niet helemaal dicht, maar die zullen in zee verder genezen. Er zijn vaker zeehonden met ingesneden visnetten in de opvang van Ecomare beland. De ervaring is, dat er wel een litteken zichtbaar blijft.