Rijkswaterstaat is eigenaar en beheerder van de beide veerhavens
Rijkswaterstaat is eigenaar en beheerder van de beide veerhavens Foto: Henk Cornelissen

Klein en groot onderhoud aan veerhavens

Algemeen

Rijkwaterstaat voert in de komende jaren, naast het dagelijks onderhoud, ook grootonderhoud uit aan de veerhavens op Texel en in Den Helder. Daardoor moeten de beide installaties langer meegaan. Het is de bedoeling ze veilig en betrouwbaar te houden totdat, op zijn vroegst in 2030, de aanlandingen worden vervangen.

Rijkswaterstaat is eigenaar van de veerhavens aan beide kanten van het Marsdiep. Het grootonderhoud bestaat uit – onder meer – het vervangen van onderdelen van de hijsinstallaties en het opknappen van afmeervoorzieningen en damwanden. Het is nog niet bekend wanneer dit werk gaat beginnen.

Onderzoek

Rijkswaterstaat zegt een goed beeld te hebben van wat in de eerstkomende jaren aan de veerinrichtingen moet gebeuren. Voor een goed inzicht op wat nodig is voor de periode van 2027 tot 2030 moet wel nader onderzoek worden gedaan. Volgens Rijkswaterstaat geldt dat de veiligheid van de gebruikers van de veerinrichting te allen tijde voorop staat, ook als dit gevolgen zou hebben voor de dienstregeling.

Netten gespannen

In de afgelopen weken werd zevenduizend vierkante meter aan netten gespannen tegen de haveninrichtingen - waaronder tegen het beton van het parkeerdek in Den Helder - om te voorkomen dat er stukjes beton omlaag vallen. De netten blijven hangen totdat het tot vervanging van de aanlandingen op de veerhavens komt.