Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

Alle Texelse hotspots haarscherp in beeld

Algemeen

Texel verveelt nóóit. Hoe vaak hoor je mensen op de boot terug niet zeggen, dat ze eigenlijk helemaal nog niet weg willen? Dankzij John en Gerhard Smit van Videolux hoef je Texel vanaf nu ook nooit meer te missen. Door op strategische plekken op het eiland camera’s te plaatsen, hebben de twee ondernemers een soort digitaal terras gecreëerd. Zo kun je 24 uur per dag live genieten van Texel in een beeldkwaliteit die niet onderdoet voor de mooiste natuurdocumentaires van de BBC. Alleen de stem van sir David Attenborough moet je er zelf nog even bij bedenken.

Men zegt wel eens dat Texel Nederland in het klein is. Het eiland is enorm veelzijdig en er valt veel te zien en te beleven. “Er zijn hier zó veel mooie plekjes, dat het voor ons nog best moeilijk kiezen was, waar we onze eerste serie van zeven camera’s moesten ophangen”, zegt John. “Maar het is ons gelukt om fotogenieke plekken verspreid over het eiland te selecteren. En we zijn nog niet klaar: de komende tijd zullen we meer camera’s plaatsen, zodat we uitkomen op totaal vijftien Texelse webcams.” Alle beelden zijn gratis en voor niks te bekijken op YouTube. Je hoeft daarvoor zelfs niet in te loggen op het populaire videokanaal. Volgens John kun je de livebeelden van Texel ook prima afspelen op je smart-tv. “Ik noem wel een digitaal terras. Het is echt nét of je op het terras bij paal 9 over het strand en de branding uitkijkt. In dat opzicht is het ook ideaal om af te spelen op een tv in een hotellobby, vakantiehuisje of misschien bij de TESO. Het is immers nooit hetzelfde. Het is zelfs mogelijk een stream te bekijken waarbij er om de 10 of 15 seconden geschakeld wordt tussen maximaal camera’s voor het ultieme Texelgevoel.”

Kwaliteit en veiligheid vóór alles

Videolux is al sinds jaar en dag dé specialist op Texel als het gaat om films en video. Ook voor dit project kiezen John en zijn zoon Gerhard voor de hoogste kwaliteit camera’s. “We werken met zeer geavanceerde 360 graden-camera’s die zijn voorzien van groothoeklenzen die beelden produceren in 4K-videokwaliteit”, zegt Gerhard. “Zo kun je de camera’s pan, tilt, zoom - wat staat voor kantelen, draaien en zoomen - op allerlei manieren programmeren. Hoewel de beelden wegens privacyregels niet worden opgenomen, kunnen we incidenteel kort opnemen om zo bijvoorbeeld een timelapse te maken van een zonsopgang en zonsondergang. Ook is het mogelijk om – indien nodig – beelden te blurren. Wat betreft privacy en veiligheid voldoen we aan alle regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We werken heel weloverwogen met camera’s die Europees gecertificeerd zijn. Zeker met het oog op de toekomst is dat van belang, omdat de markt wordt overspoeld met goedkopere camera’s van Chinese makelij. Deze camera’s worden echter gesubsidieerd door de Chinese overheid en staan te boek als zeer onveilig. Dat soort zaken willen we koste wat kost buiten de deur houden.”

Van strand tot haven

Naast het al eerder genoemde strand bij paal 9, heeft Videolux camera’s hangen op meerdere Texelse hotspots. “Zo hangen er onder meer camera’s bij Schapenboerderij Texel en bij Kaap Noord, op het meest noordelijke puntje van Texel”, vervolgt John. “Zo werp je een blik in een stal vol lammetjes, en zo zie je waddenveer De Vriendschap aanmeren bij het houten steigertje van Sil. Da’s toch fantastisch?” Gerhard: “We hebben ook een camera hangen bij de Waddel. Van daaruit heb je prachtig zicht op de glooiende weilanden van de Hoge Berg waar de schapen van boer Jan-Willem Bakker vredig staan te grazen. En speciaal voor vogelliefhebbers hebben we een camera geplaatst op het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp. In de tuin van dit centrum is een voederplaats geplaatst waardoor het een komen en gaan van vogels is. Verder hangen er camera’s bij restaurant RJ voor beelden van de vuurtoren en op restaurant Havenzicht voor een blik op de haven en de Heemskerckstraat.”

Texelpromotie in optima forma

De verwachtingen van John en Gerhard over dit project zijn hooggespannen. John: “Dit idee spookt al meer dan twintig jaar door mijn hoofd. In het verleden was de kwaliteit onder de maat om het goed te doen. Met de komst van 4K-camera’s en glasvezelinternet kunnen we die topkwaliteit nu wél bieden.” Gerhard: “Je kunt het een beetje vergelijken met het tv-programma ‘Rail away’, waarin de kijker ook mooie plaatjes te zien krijgt. Verder zie je dat steeds meer mensen hun smart-tv als een soort bewegend behang gebruiken. Ook dáár zijn onze live-beelden uitermate geschikt voor. Wat nog leuk is om te melden is dat iedereen de beelden gratis kan embedden op zijn of haar website. Zelfs voor een partij als VVV Texel, dé eiland promotor, voorziet dit systeem in de mogelijkheid om veel traffic voor de VVV te genereren. Dat is natuurlijk een mooie vorm van Texelpromotie.”

Ervaar het zelf

Wil je ook Texel live meebeleven via de camera’s van Videolux? Ga dan naar www.youtube.com/@Texelinformatie/streams of zoek in Youtube naar Texelinformatie.

[Hier een QR-code] 

Tekst: Pepijn Dros
Beelden: Videolux

24 uur per dag live genieten van Texel in 4K