Afbeelding

Financieel nieuws: Vermogensopbouw is geen spel

Algemeen

Onzekerheid over toekomstige inkomsten en uitgaven maakt veel mensen onrustig. Dat merken wij aan de vragen die relaties ons stellen. Vragen als bijvoorbeeld: ‘Kan ik mijn woonlasten ook in de toekomt nog betalen?’ ‘Heb ik wel genoeg geld als ik met pensioen ga?’ of ‘Heeft het zin om te sparen of kan ik beter beleggen?’

Aanleggen financiële buffer

Financiële rust krijg je wanneer je een financiële buffer hebt om onverwachte uitgaven te kunnen opvangen. Denk dan aan de wasmachine die kapot gaat of de auto die opeens een reparatie nodig heeft. Het is verstandig een financiële buffer voor onverwachte uitgaven op te bouwen en in stand te houden. Dit bedrag kun je op een spaarrekening zetten. Maar hoe bouw je een buffer op voor doelen op de lange termijn en waar moet je voorzichtig mee zijn?

Beleggen is geen spel

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onlangs speciaal jongeren gewaarschuwd voor beleggingsrisico’s. Via aantrekkelijke sites proberen bedrijven jongeren aan het beleggen te krijgen. Ze worden gestimuleerd om in een beperkte tijd zo veel mogelijk transacties van aan- en verkoop van effecten te doen. Daarbij ontstaat bij de deelnemers het gevoel dat ze bezig zijn met een spel. Ook plaatst de AFM duidelijke waarschuwingen bij het beleggen in digitale munten. Los van allerlei andere punten die aandacht verdienen, zijn de koersbewegingen van deze munten extreem. Op het goede moment kopen en verkopen kan hoge rendementen opleveren. Maar niemand weet wat deze goede momenten zijn.

Beleggen vraagt om advies

Wanneer je op de lange termijn zekerheid van vermogensopbouw wilt, kom je uit bij beleggen. Met de huidige lage of soms zelfs negatieve rente in combinatie met de hoge inflatie, leidt jaar in jaar uit sparen bij de bank tot een situatie waarin jouw vermogen in euro’s wellicht hetzelfde blijft, maar omdat alles door de inflatie duurder wordt neemt de koopkracht van je vermogen per saldo af.

Bij beleggen heb je een veel grotere kans dat jouw vermogen qua koopkracht op niveau blijft en zelfs groeit. Bij beleggen gaat het om keuzen die je voor de lange termijn maakt. Ons kantoor geeft daarover graag advies. Daarbij letten wij op aan- en verkoopkosten, de prestatie van het fonds en of het fonds wel bij jouw normen past. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het klimaat, mensenrechten, wapenhandel etc.

Wil je eens verder met ons praten over hoe wij jou kunnen helpen met je financiën op langere termijn, neem dan gerust contact met ons op. Tel. (0222) 312315 of info@abdewijn.nl.

Door Niels Jimmink