Afbeelding

Gemeente: hout stoken slecht voor de omgeving

Algemeen

Nu het kouder is geworden en de energieprijzen nog altijd best hoog zijn, gaan overal de houtkachels, pelletkachels en open haarden aan. En daaruit ontstaat rook. Die bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze veroorzaken luchtvervuiling en kunnen gezondheidsschade opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet, aldus de gemeente.

Hout stoken is slecht voor de omgeving, laat ze in een persbericht weten. Behalve geuroverlast maakt het schadelijke stoffen los, zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. Dat is voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen kunnen er extra last van hebben.

Stookgedrag aanpassen

Stook daarom liever niet of zo min mogelijk, zo luidt de boodschap van de gemeente. Wie dat toch wil doen, kan de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen. Bijvoorbeeld door hout te gebruiken met een vochtpercentage tussen 15 en 20 procent voor een optimale verbranding; hoe beter het hout verbrandt, hoe minder schadelijke stoffen worden uitgestoten. Bij windstil of mistig weer kan de luchtvervuiling hoog oplopen. Dan is het dus beter de houtkachel, pelletkachel of open haard uit te laten. Op de website van de gemeente zijn meer tips hierover te vinden.