Afbeelding
Foto: Google

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

Texel stemt

Algemeen

Vandaag, 22 november, gaan Texelaars naar de stembus om hun stem uit te brengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Elf stembureaus op het eiland, open van 7:30 tot 21:00 uur, bieden de gelegenheid om de stem te laten gelden.

In Den Burg kan een stem worden uitgebracht in het Gemeentehuis (Emmalaan 15), de openbare bibliotheek (Drijverstraat 7) en in De Buureton (Beatrixlaan 43). In de Cocksdorp kan men terecht op twee locaties: het Eierlandsche Huis (Klimpstraat 33) en in de Bethel kerk (Muyweg 38). Den Hoorn stemt in dorpshuis De Waldhoorn (Herenstraat 30), De Koog in dorpshuis De Hof (Nikadel 11-13), Oosterend in dorpshuis De Bijenkorf (Mulderstraat 37), Oudeschild in dorpshuis ‘t Skiltje (De Ruyterstraat 61), De Waal in dorpshuis De Wielewaal (Langwaal 9) en ‘t Horntje in Havenkantoor TESO (Pontweg 1). Alle stembureaus op het eiland zijn toegankelijk voor kiezers met een lichamelijke beperking.

Wie of wie? 

De Tweede Kamerverkiezingen beloven dit jaar ongemeend spannend te worden. Op het moment van schrijven lijkt het erop dat maar liefst vier partijen serieus kans maken om de grootste partij van Nederland te worden. De VVD onder leiding van Dilan Yesilgöz, de PvdA/GroenLinks van Frans Timmermans, de PVV van Geert Wilders of de nieuwe partij NSC van Pieter Omtzigt. 

Vorige verkiezingen 

Tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 werd de VVD, destijds nog onder leiding van Mark Rutte, de grootste op Texel met 23,3 procent van de stemmen. Gevolgd door D66 van Sigrid Kaag (14 procent) en het CDA van Wopke Hoekstra (11,3 procent). De PVV kon destijds op Texel rekenen op 8,9 procent van de stemmen, de PvdA van Lilianne Ploumen behaalde 7,5 procent van de stemmen en het GroenLinks van Jesse Klaver 5,1 procent. Het opkomstpercentage tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 was 92,18 procent. De laatst gehouden verkiezingen waren die voor de Provinciale Staten in maart van dit jaar. De Boer Burger Beweging (BBB) van Caroline van der Plas behaalden toen een monsterzege. Ook op Texel wist BBB maar liefst 33,5 procent van de stemmen te behalen. BBB lijkt volgens de huidige peilingen fors minder stemmen te trekken dan een half jaar geleden.