Afbeelding

Fri og glad - Vrij & Blij in Denemarken (27)

Algemeen

In april 2021 emigreerden Jan en Rianne Blom - bekend van het tv-programma Boer Zoekt Vrouw - van Hoeve Vrij & Blij op Texel naar Denemarken. Met hun zonen Melle en Siem (nu 6 en 4½) begonnen ze aan een nieuw avontuur op een grote rundveehouderij. Met regelmaat vertelt Rianne ons van hun belevenissen in het noorden van Jutland. Is daar ook zo veel regen gevallen als hier?

Ook hier is het nat, maar het is nog wel te doen hoor. We zijn de kolvenmais aan het hakselen. Gelukkig staan de meeste velden vrij hoog bij ons. Alleen krijgen we niet alle kolvenmais van het land met de hakselaar, dus wellicht komt binnenkort de kolvenplukker nog langs; die rijdt op rupsbanden. Wij zitten vrij hoog met de boerderij dus gelukkig hebben we hier niet snel last van hoogstaand water. Als het water wel een keer heel hoog staat, komt het bij ons ook op het land te staan.

Voor de verkiezing van de Tweede Kamer hadden we nog wel verwacht stembiljetten uit Nederland te krijgen, maar dat is nog niet binnen, dus ga ik een beetje twijfelen of we er nog aan mee mogen doen. Volgens mij mogen we voor de gemeente en de provincie niet stemmen, maar wel landelijk. Eigenlijk weet ik het niet zo goed meer. Maar als we het mogen, gaan we misschien wel stemmen. Ik denk dat we dan op BBB of NSC gaan stemmen. Pieter Omtzigt vind ik wel echt een man die weet waar hij het over heeft. Maar ja, dat is heel persoonlijk,, uiteraard.

Ook deze keer volgen we Boer Zoekt Vrouw. Ik heb Haico, die ook in Denemarken woont, wel op Facebook maar ik ken hem niet persoonlijk. Hij woont zo’n tweeënhalf, drie uur hiervandaan. Wij komen door de drukte niet zo vaak in die richting. Ik vind het wel weer een leuk programma om te volgen. Zo kunnen we zelf af en toe weer wat herinneringen ophalen en natuurlijk, net als iedereen, bedenken wie het uiteindelijk gaat worden.

Komt Sinterklaas zaterdag? Gaat de tijd al echt zo snel? Oh jee! Eerlijk gezegd, wij doen wij niets meer aan Sinterklaas. Dit omdat het hier in Denemarken helemaal niet speelt. We hebben hier alleen de kerstman. Dat krijgen de jongens allemaal mee vanuit school dus daar doen wij ook helemaal in mee. Onze kinderen weten eigenlijk ook niets van Sinterklaas, ze herinneren zich er niets meer van. Toen we het voor het laatst vierden was Siem anderhalf en Melle net drie jaar. De tijd gaat ontzettend snel! Maar we genieten volop.

Op de boerderij is verder niet heel veel spannends gebeurd. Ik ben deze week naar twee verschillende cursussen geweest; één over kalveren en de andere over reproductie en scannen bij koeien. Erg interessant allemaal. Volgende week hebben we de jaargesprekken met onze dierenarts en met onze voerconsulent. Dan gaan we even kijken hoe we ervoor staan en wat we in het komende jaar allemaal gaan doen op het gebied van dierenzorg en voeding.